Linkuri accesibilitate

Norvegia, a treia țară care ar putea dona avioane de luptă F-16 Ucrainei


Avioane de tip F-16 ar putea fi donate de Norvegia Ucrainei.
Avioane de tip F-16 ar putea fi donate de Norvegia Ucrainei.

Norvegia va dona avioane de luptă Ucrainei, transmite postul norvegian TV2 care citează surse aflate sub protecția anonimatului.

Jurnaliștii norvegieni nu au spus și câte avioane F-16 va furniza Norvegia.

Ministerul norvegian de externe nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Dacă informația se va confirma, Norvegia ar deveni a treia țară după Țările de Jos și Danemarca care va dona avioane de vânătoare F-16 Ucrainei.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev și a anunțat că țara sa va dona sisteme antirachetă și alte echipamente, dar nu a făcut niciun anunț cu privire la avioanele F-16.

Piloții ucraineni au început deja antrenamentul pentru folosirea în luptă a avioanelor de vânătoare F-16, dar va dura cel puțin șase luni sau poate mai mult, a anunțat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Olexei Reznikov, după ce un oficial american a spus că avioanele vor fi transferate în Ucraina când piloții vor fi antrenați.

Ucraina vrea avioane de război sofisticate fabricate în SUA, astfel încât să poată contracara superioritatea aeriană a Rusiei, ale cărei forțe au invadat țara în februarie 2022.

Un oficial american a declarat săptămâna trecută că Washingtonul va aproba trimiterea de F-16 în Ucraina, din Danemarca și Țările de Jos, imediat ce pregătirea piloților va fi gata.

Reznikov nu a oferit detalii despre locul în care au loc antrenamentele.

Acesta include pregătire tehnică lingvistică, deoarece nivelul de bază obișnuit de engleză s-a dovedit insuficient, a mai spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG