Linkuri accesibilitate

Ucraina a primit zece avioane MiG-29 de la Polonia înainte de presupusa contraofensivă


 Armata poloneză a predat Ucrainei zece avioane de luptă MiG-29, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.
Armata poloneză a predat Ucrainei zece avioane de luptă MiG-29, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Polonia a transferat 10 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina în timp ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă, a anunțat Varșovia pe 8 mai.

Armata poloneză a predat Ucrainei zece avioane de luptă MiG-29, a declarat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un briefing.

Polonia a anunțat în martie că va trimite Ucrainei câteva dintre avioanele sale de luptă din era sovietică și a transferat patru la începutul lunii trecute.

La începutul lunii aprilie, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa a livrat Ucrainei opt avioane MiG-29, iar la jumătatea lunii guvernul german a permis transferul acelorași luptători la Kiev, dar numărul acestora nu a fost menționat.

Ucraina a cerut avioane de luptă în timp ce se pregătește să lanseze o nouă contraofensivă în următoarele săptămâni, deoarece avioanele de luptă sunt parte integrantă a unei strategii militare cu arme combinate.

Polonia a fost prima națiune care a anunțat că va oferi Ucrainei avioane de luptă. Slovacia a urmat exemplul, transferând aproximativ 13 MiG-29.

O contraofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei cu scopul de a dezocupa teritoriile ucrainene ocupate anterior de Rusia este așteptată, potrivit Kievului, în viitorul apropiat - la sfârșitul primăverii sau începutul verii.

Pentru a face acest lucru, autoritățile ucrainene au solicitat de la aliații occidentali vehicule blindate, muniție, inclusiv rachete cu rază de acțiune de peste 150 de kilometri și avioane F-16. Rachete și avioane militare, conform declarațiilor oficiale, nu au primit niciodată.

Duminica trecută, ministrul ucrainean al apărării, Olexei Reznikov, a avertizat că „așteptările pentru o contraofensivă sunt supraevaluate”. Șeful departamentului militar a explicat că mulți oameni din lume „așteaptă ceva grandios”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG