Linkuri accesibilitate

Berlinul refuză să trimită avioane de vânătoare germane în Ucraina


Declarația a fost făcută vineri la o întâlnire a aliaților Kievului în Germania, de la baza militară a SUA de la Ramstein, cartier general pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Europa.
Declarația a fost făcută vineri la o întâlnire a aliaților Kievului în Germania, de la baza militară a SUA de la Ramstein, cartier general pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Europa.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins posibilitatea de a livra Ucrainei avioane de luptă.

Declarația a fost făcută vineri la o întâlnire a aliaților Kievului în Germania, de la baza militară a SUA de la Ramstein, cartier general pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Europa.

Germania poate, totuși, să ofere piloților ucraineni aeronave pe care să le poată folosi cu promptitudine pentru servicii la nivel local, a declarat Pistorius în timpul discuțiilor axate pe coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

„Nu este ca și cum ai schimba o mașină de închiriat cu alta”, a spus el, referindu-se la diferențele dintre avioanele de luptă ale celor două țări.

Avioanele Tornado germane și Eurofighters au capacități diferite de cele necesare în Ucraina, a spus el.

La întâlnirea de la Baza Aeriană Ramstein, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri ale grupului de susținere a Ucrainei invadate de Putin în februarie trecut, nu s-au făcut anunțuri importante privind armele, dar s-a pus accent pe susținerea apărării aeriene a Ucrainei și pe livrarea de muniție.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat Kievul de sprijinul neclintit și a susținut aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO la un moment dat în viitor, dar oficialii au subliniat că prioritară este acum sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă.

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi cerând permanent arme, avioane și muniție cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă de respingere a trupelor rusești, care este așteptată în următoarele săptămâni sau luni.

Înainte de întâlnire, Washingtonul a anunțat un nou ajutor militar de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), rachete avansate și mine antitanc.

Danemarca și Țările de Jos au anunțat că vor trimite în Ucraina 14 tancuri grele Leopard 2 de fabricație germană până la începutul anului viitor. Canada a anunțat puști și radiouri ale armatei.

Întâlnirea de vineri vine într-un moment vital în invazia Rusiei, veche de aproape 14 luni, care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane, a distrus orașe și a devastat economia ucraineană.

După ce a rezistat unei ofensive rusești de iarnă și de primăvară care a făcut doar mici progrese în est, Ucraina speră acum să recupereze terenurile din sud și est într-o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG