Linkuri accesibilitate

Bătălia de la Azom/Bahmut, noul Azovstal. Lupte între ucraineni și mercenarii Wagner


Luptătorii Armatei Voluntarii Ucrainene își mențin pozițiile pe linia frontului lângă Bahmut/regiunea Donețk
Luptătorii Armatei Voluntarii Ucrainene își mențin pozițiile pe linia frontului lângă Bahmut/regiunea Donețk

Mercenarii Wagner au luat cu asalt combinatul siderurgic din nordul Bahmutului pe care forțele ucrainene vor să îl transforme într-o fortăreață, scrie The Telegraph.

Unul dintre apărătorii orașului a comparat luptele de la Azom împotriva mercenarilor Wagner cu bătălia de la Stalingrad.

Într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare descrie luptele împotriva mercenarilor Wagner din complexul uzinei metalurgice AZOM, iar pe fundal se aud explozii și focuri de armă.

„Rușii au intrat în complexul industrial, noi încercăm să îi dăm afară. Și-au fortificat pozițiile peste noapte. Noi încercăm să luăm cu asalt pozițiile lor”, povestește soldatul.

„Rușii au intrat în complexul industrial, noi încercăm să îi dăm afară. Și-au fortificat pozițiile peste noapte. Noi încercăm să luăm cu asalt pozițiile lor”, a povestit soldatul anonim.

În timp ce vorbește, soldatul merge prin combinatul din Bahmut cu o mitralieră pe umăr și spune că bătăliile de la Bahmut sunt „mai grele decât la Stalingrad”, referindu-se la bătălia din al Doilea Război Mondial pentru orașul Volgograd în care au murit sute de mii de soldați germani și sovietici.

Serviciile de informații occidentale spun că ucrainenii fortifică uzinele de la Azom pentru a-i atrage pe mercenarii Wagner într-un asediu care să le epuizeze resursele.

Combinatul a fost proiectat de sovietici, asemeni Azov, pentru a rezista unui potențial atac al NATO.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG