Linkuri accesibilitate

Asaltul asupra Bahmutului. Tensiuni între mercenarii Wagner și armata rusă


 Ministerul britanic al Apărării spune că situația Rusiei a fost probabil agravată de „tensiunile dintre ministerul rus al Apărării și Grupul  Wagner, ambii contribuind cu trupe în sector”.
Ministerul britanic al Apărării spune că situația Rusiei a fost probabil agravată de „tensiunile dintre ministerul rus al Apărării și Grupul  Wagner, ambii contribuind cu trupe în sector”.

Asaltul asupra Bahmutului este „în mare măsură stagnat” din cauza tensiunilor dintre mercenarii Wagner, conduși de Evgheni Prigojin, și ministerul rus al Apărării, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit.

„Este probabil în primul rând rezultatul uzurii extreme a forței rusești. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale”, arată sursa citată.

Ministerul a spus că situația Rusiei a fost probabil agravată de „tensiunile dintre ministerul rus al Apărării și Grupul Wagner, ambii contribuind cu trupe în sector”.

Bătălia de la Bahmut este cea mai lungă și mai sângeroasă din războiul Rusiei în Ucraina.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că Rusia și-a mutat probabil atenția operațională către Avdiivka, la sud de Bahmut, și către sectorul Kremina-Svatove din nord, „zone în care Rusia aspiră probabil doar să-și stabilească linia de front”.

Acest lucru sugerează o revenire generală la un design operațional mai defensiv, după rezultate neconcludente în încercările sale de a conduce o ofensivă generală din ianuarie 2023.

Comandantul superior al armatei ucrainene a spus că forțele sale împing trupele rusești înapoi în lupta pe care ambele forțe o dau pentru menținerea controlului asupra orașului Bahmut.

Informațiile militare britanice mai spun că Rusia pare să treacă la o strategie defensivă în estul Ucrainei.

„Datorită eforturilor titanice ale forțelor de apărare, situația se stabilizează”, a declarat generalul Valerii Zalujnîi într-o postare pe Telegram, oferind un rezumat al unei convorbiri telefonice cu amiralul Sir Tony Radakin, șeful personalului apărării britanic.

Bătălia de șapte luni pentru Bahmut, unde forțele rusești s-au apropiat din trei părți, este cea mai lungă confruntare de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Rusia a folosit soldați obișnuiți, recruți din populația civilă și luptători ai grupului mercenar Wagner.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG