Linkuri accesibilitate

Ofițeri de poliție ucraineni își fac un selfie pe un tanc rusesc abandonat la Izium
Ofițeri de poliție ucraineni își fac un selfie pe un tanc rusesc abandonat la Izium

Războiul din Ucraina | Consiliul nuclear al ONU cere Rusiei să părăsească Zaporojie. Mărturii ale unui medic despre tortura folosită de ruși

Ziua 204 a invaziei: Orașele cucerite de ruși au fost devastate, la Krivoi Rog sistemul de alimentare cu apă este puternic afectat după ce barajul a fost lovit cu rachete.

Principalele informații ale zilei

23:14 15.9.2022

Papa Francisc, de acord cu ajutorul militar acordat Ucrainei

Papa Francisc a declarat joi că este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de agresiunea rusă.

„Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate. Autoapărarea este nu numai licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu-l iubește. Cei care apără (ceva) le place”, a spus el ca răspuns la întrebarea unui reporter despre dacă este moral corect ca țările să trimită arme în Ucraina, Papa a spus:

Adresându-se reporterilor după ce s-a întors dintr-o călătorie de trei zile în Kazahstan, Papa Francisc a cerut, de asemenea, Kievului să fie deschis la un eventual dialog, chiar dacă ar putea fi dificil pentru partea ucraineană.

Explicând diferența dintre momentul în care este moral sau imoral să furnizezi arme unei alte țări, Francis a spus:

„Poate fi imoral dacă intenția este de a provoca mai mult război sau de a vinde arme sau de a arunca arme de care (o țară) nu mai are nevoie. Motivația este cea care califică în mare parte moralitatea acestei acțiuni.”

Papa a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia și dacă există o „linie roșie” după care ar putea refuza să negocieze.

„Este întotdeauna greu de înțeles dialogul cu țările care au început un război, este dificil, dar nu trebuie aruncat”, a spus el, adăugând: „Nu aș exclude dialogul cu nicio putere aflată în război, chiar dacă este cu agresorul. Uneori trebuie să duci un astfel de dialog.”

19:58 15.9.2022

Xi, îngrijorat de situația din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că înțelege preocuparea și îngrijoarea pe care liderul chinez, Xi Jinping, le manifestă față de situația din Ucraina și l-a lăudat pe liderul Chinei pentru ceea ce a spus că este o poziție „echilibrată” asupra conflictului. Întâlnirea celor doi a avut loc în marja summitului SCO din Uzbekistan.

Putin i-a mulțumit liderului chinez Xi Jinping pentru abordarea „echilibrată” a crizei ucrainene și a criticat politicile „urâte” ale Washingtonului.

„Apreciem foarte mult poziția bine echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană”, a spus Putin.

„Îți înțelegem întrebările și preocupările în acest sens și cu siguranță vom oferi o explicație detaliată a poziției noastre cu privire la această problemă în timpul întâlnirii de astăzi, chiar dacă am vorbit deja despre asta mai devreme”, a adăugat el.

La prima lor întâlnire față în față de după război, Xi l-a numit pe Putin „vechiul său prieten”, după ce Putin a spus că încercările Statelor Unite de a crea o lume unipolară vor eșua.

O declarație a guvernului chinez emisă după întâlnire nu a menționat în mod specific Ucraina, dar a spus că Xi a promis „sprijin puternic” pentru „interesele de bază” ale Rusiei.

Deși declarația nu a oferit detalii, Beijingul folosește „interese fundamentale” pentru a descrie probleme precum suveranitatea națională și revendicarea Partidului Comunist de guvernământ asupra Taiwanului, pentru care este dispus să intre în război.

Vorbind după întâlnire, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că evaluările situației internaționale de către Moscova și Beijing „coincid pe deplin. Nu avem diferențe.”

El a adăugat că ambele țări „vor continua să ne coordoneze acțiunile, inclusiv la viitoarea Adunare Generală a Națiunilor Unite”.

​Lavrov a descris discuțiile ca fiind „excelente”, spunând că au fost „foarte de afaceri și concrete, implicând o discuție despre sarcinile diferitelor ministere și agenții”.

17:46 15.9.2022

Germania va oferi Ucrainei vehicule blindate dar nu tancuri de luptă

Germania a oferit mai multe detalii cu privire la intenţia sa de a furniza echipamente suplimentare Ucrainei, scrie Reuters.

Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și sisteme de lansare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le-a cerut de mult, a declarat joi ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

Ministrul Apărării Christine Lambrecht (foto) a declarat la Berlin că țara sa va furniza încă două lansatoare de rachete multiple Kievului.

„Am decis să livrăm Ucrainei încă două lansatoare de rachete multiple MARS II, inclusiv 200 de rachete”, a declarat ea la o conferință Bundeswehr, adăugând că pregătirea operatorilor ucraineni ar trebui să înceapă în septembrie.

„Pe lângă aceasta, vom trimite 50 de vehicule blindate Dingo în Ucraina”, a anunțat Lambrecht, referindu-se la un tip de vehicul blindat.

Ea a mai spus că un acord privind un schimb de vehicule de luptă de infanterie cu Grecia și Ucraina a fost aproape finalizat, ceea ce înseamnă că Germania va preda în curând Greciei 40 de vehicule IFV Marder, în timp ce Grecia, la rândul ei, va transmite 40 din BMP-1 sovietic IFV către Ucraina.

17:43 15.9.2022

Explozii la Melitopol

Două explozii puternice tocmai au fost raportate în partea de sud a Melitopolului ocupat de ruși, un oraș din regiunea Zaporojie, a declarat primarul Melitopol, Ivan Fedorov, pe Telegram.

Fedorov nu a oferit mai multe detalii, dar a făcut aluzie la „pierderile inamicului”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG