Linkuri accesibilitate

Ofițeri de poliție ucraineni își fac un selfie pe un tanc rusesc abandonat la Izium
Ofițeri de poliție ucraineni își fac un selfie pe un tanc rusesc abandonat la Izium

Războiul din Ucraina | Consiliul nuclear al ONU cere Rusiei să părăsească Zaporojie. Mărturii ale unui medic despre tortura folosită de ruși

Ziua 204 a invaziei: Orașele cucerite de ruși au fost devastate, la Krivoi Rog sistemul de alimentare cu apă este puternic afectat după ce barajul a fost lovit cu rachete.

Principalele informații ale zilei

06:56 15.9.2022

Președinta Comisiei Europene: ”Putin va eșua și Europa va învinge”

Intr-un amplu discurs din Parlamentul European de la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că „Putin va eșua și Europa va învinge” și a promis că va grăbi integrarea Ucrainei în UE.

Adresându-se parlamentului european de la Strasbourg, președintele executiv al UE a lansat un apel de raliu menit să unească statele membre care se confruntă cu o criză energetică pe măsură ce iarna se apropie.

Von der Leyen a descris invazia rusă nu numai ca un război împotriva Ucrainei, ci „un război împotriva economiei noastre, un război al valorilor noastre și un război al viitorului nostru” și a lansat un apel menit să unească statele membre care se confruntă cu o criză energetică pe măsură ce iarna se apropie.

Îmbrăcată în culorile albastru și galben ale drapelului național al Ucrainei, președinta comisiei a anunțat că va vizita mai târziu Kievul și are planificate discuții detaliate cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru asigurarea „accesului fără probleme la piața unică” al Ucrainei.

Prima doamnă a Ucrainei, Olenka Zelenska, s-a aflat printre audiența de la Strasbourg și a fost ovaționată de europarlamentari.

Von der Leyen a promis că va colabora cu Zelenska la reconstrucția școlilor ucrainene și a promis 100 de milioane de euro (87 de milioane de lire sterline) din fonduri UE. Se estimează că 70 de școli au fost avariate sau total distruse de Rusia.

UE va menține sancțiunile împotriva Rusiei, a spus Von der Leyen „Sancțiunile sunt aici pentru a rămâne”, a spus ea. „Acesta este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu de liniște.”

Comisia a renunțat la ideea unui plafon de preț la gaz. Statele membre UE au fost împărțite în privința țărilor care ar trebui să acopere plafonul, în timp ce unele s-au opus categoric ideii, temându-se de o amenințare la adresa securității aprovizionării.

06:59 15.9.2022

Germania a livrat Ucrainei 4 tunuri Ghepard și 65 de frigidere

Germania a livrat încă patru tunuri antiaeriene Ghepard și 65 de unități frigorifice Ucrainei, a anunțat miercuri guvernul german.

Tunul autopropulsat antiaerian Ghepard poate trage obuze de 35 mm cu o rată de până la 1.000 de cartușe pe minut.

Cele 4 unități Ghepard suplimentare ridică acum numărul total de unități furnizate de Germania Ucrainei la 24.

„În cadrul procesului bugetar 2022, fondurile pentru inițiativa de consolidare a capacității de securitate au fost majorate la un total de 2 miliarde de euro pentru anul 2022. Fondurile suplimentare urmează să fie utilizate în principal pentru a sprijini Ucraina”, a anunțat guvernul german într-un comunicat.

„În același timp, ele vor fi utilizate pentru a finanța contribuțiile obligatorii sporite ale Germaniei la Facilitatea europeană pentru pace (EPF), care, la rândul său, se referă la rambursarea acordată statelor membre ale UE pentru costurile suportate de acestea în acordarea de sprijin pentru Ucraina”, a adăugat acesta.

07:06 15.9.2022

Zelenski: Ocupanții ruși au încercat să inunde Krivoi Rog

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că atacurile rusești cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk au fost o încercare de a inunda orașul.

Opt rachete rusești au lovit miercuri orașul ucrainean Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk, sudul-estul țării), acestea fiind îndreptate spre structuri hidraulice, spun oficiali ucraineni, care avertizează că, în urma daunelor provocate acestor structuri, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru oraș, relatează The Guardian.

„Țara teroristă continuă să ducă război contra civililor. De data aceasta, rachetele [rusești] au lovit instalațiile hidrotehnice în încercarea de a inunda Krivoi Rog”, a scris președintele Zelenski pe Telegram.

El a adăugat că ocupanții ruși sunt capabili doar să semene panică, să creeze situații de urgență și să încerce să întrerupă accesul oamenilor la energie, căldură, apă și alimente și a postat, pentru conformitate, o fotografie a unei instalații hidrotehnice avariate din Krivoi Rog.

Mai mult, el își exprimă încrederea că atacurile precum cel asupra Krivoi Rog nu vor rupe spiritul poporului ucrainean și că invadatorii ruși vor primi „un răspuns și răzbunarea pe care o merită”.

07:11 15.9.2022

Președintele Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident de circulație la Kiev, dar nu este grav rănit

Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhii Nykyforov, nu a spus când a avut loc accidentul, dar a precizat că mașina președintelui ucrainean s-a ciocnit cu un vehicul privat.

„Președintele a fost examinat de un medic, nu au fost găsite răni grave”, adăugând că accidentul va fi investigat. Medicii care îl însoțeau pe Zelenski i-au oferit șoferului mașinii private ajutor de urgență și l-au transportat într-o ambulanță, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG