Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski mulțumește României pentru ajutorul din timpul blocadei poloneze


Președintele Volodimir Zelenski în timpul conferinței de presă de sfârșit de an, de marți, 20 decembrie 2023.
Președintele Volodimir Zelenski în timpul conferinței de presă de sfârșit de an, de marți, 20 decembrie 2023.

România a ajutat Ucraina să supraviețuiască în timpul blocării exporturilor agricole de către Polonia, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

„Slavă Domnului, a apărut România cea inteligentă și m-a ajutat președintele României, Klaus Iohannis. I-a ajutat pe fermierii noștri să supraviețuiască. Și a avut multe dificultăți, a avut proteste. Cred că a fost manifestarea unui om puternic care a spus: „în primul rând valorile și apoi banii”, a spus Zelenski la conferința sa de presă anuală, citat de Interfax Ucraina.

Șeful statului ucrainean a mulțumit României și pe pagina președinției ucrainene pentru sprijinul acordat Ucrainei, pentru ca fermierii ucraineni să poată supraviețui.

Zelenski este convins că nu doar Ucraina, ci și Polonia a suferit pierderi din cauza blocării graniței cu Ucraina și a exporturilor ucrainene de alimente. „Polonia a pierdut financiar. Am construit un coridor feroviar prin Moldova și România. Am construit un coridor peste Marea Neagră", a spus liderul ucrainean.

„Nu poţi politiza problema cerealelor atunci când totul este blocat”, a spus Zelenski referindu-se la Polonia și la deciziile vechiului guvern conservator care a interzis importurile ucrainene de cereale.

El a explicat că în Polonia s-a schimbat puterea și acum există alt guvern despre care și-a exprimat speranța că va rezolva problema exporturilor de cereale.

„Am luat legătura cu președintele Duda, care m-a felicitat de sărbătorile noastre importante. Și eu l-am felicitat (...). Cred că noul guvern va debloca toată această blocadă artificială”, a spus Zelenski.

El a spus că din aprilie și până în septembrie 2023 blocarea frontierei a dus la pierderi de milioane de dolari.

Președintele ucrainean a reamintit că Uniunea Europeană a fost împotriva blocării exporturilor de cereale ucrainene.

„Din aprilie până în septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recoltă, am pierdut în fiecare zi. Și în fiecare zi fermierii noștri mă întrebau: «câmpurile noastre sunt minate, cum am mai putea scoate ceva?»”, a relatat Zelenski. „Le-am cerut să ne lase măcar să ne scoatem cerealele, dar nu ne-au lăsat. A fost o greșeală. Asta s-a întâmplat și am început să ne pierdem și relațiile politice”, a spus liderul ucrainean.

În același timp, el și-a exprimat recunoștința față de poporul polonez și sprijinul pe care i l-a acordat Ucrainei și speranța că noul guvern polonez condus de Donald Tusk va depăși cu succes această provocare.

Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist polonez la conferința de presă de la sfârșitul anului de la Kiev, șeful statului a mulțumit Poloniei, societății poloneze și președintelui Andrzej Duda pentru că au ajutat Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei.

„Cred că suntem frați. Ne-ați ajutat cât ați putut. Este un fapt", a spus Volodimir Zelenski. .

„Știți ce simt ucrainenii față de polonezi? Multă simpatie și dragoste. Chiar și atunci când toată lumea din Ucraina a văzut că avem un conflict la nivel de conducere, ucrainenii v-au apărat pe voi, nu pe mine, deși le apăram interesele pentru că este vorba de viața vecinilor, a oamenilor apropiați”, a adăugat președintele ucrainean.

Totodată, el a remarcat că exporturile de cereale sunt o chestiune de supraviețuire pentru Ucraina, întrucât Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, așa că Ucraina a ajuns să nu mai poată exporta cereale decât pe uscat.

„Apăr interesele țării mele în timpul războiului”, a spus Zelenski.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG