Linkuri accesibilitate

Orașul Makiivka, la 15 km de Donețk, este controlat în prezent de forțele ruse. Imagine cu caracter ilustrativ, cu un bombardament din Makiivka, în primăvară.
Orașul Makiivka, la 15 km de Donețk, este controlat în prezent de forțele ruse. Imagine cu caracter ilustrativ, cu un bombardament din Makiivka, în primăvară.

Război în Ucraina | Forțele aeriene din Ucraina au doborât toate dronele lansate de Rusia în primele zile din an

Atacul lansat de armata ucraineană în Makiivka, în care au murit cel puțin câteva zeci de soldați ruși, este aspru criticată de mai mulți bloggeri naționaliști ruși. Aceștia acuză lipsă de organizare și cer tragerea la răspundere a celor vinovați pentru dezastru.

Principalele evenimente:

18:17 3.1.2023

Procurorii ucraineni: Rusia a torturat civili în Nikolaev și Herson

Procurorii ucraineni au declarat marți că trupele Kremlinului se fac responsabile de deschiderea unor „camere de tortură” într-un sat din regiunea Nikolaev și în orașul Herson din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Procurorul regiunii Nikolaev, alături de Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) și experți medico-legali din cadrul Poliției Naționale au stabilit locația unei așa-zise „camere de tortură” în satul Oleksandrivka, aflat în sudul regiunii Nikolaev. Localitatea a fost ocupată de trupele rusești până în toamnă.

„Potrivit datelor anchetei, reprezentanții țării agresoare au confiscat casele din sat, au reținut ilegal și au torturat cu brutalitate localnicii care au refuzat să coopereze cu inamicul”, a transmis procuratura din Nikolaev.

Biroul regional al procuraturii a adăugat că „probe fizice au fost descoperite și confiscate” în timpul anchetei.

SBU a susținut într-o declarație că „rușii au reținut cu forța și au torturat cu brutalitate rezidenții locali care au refuzat să coopereze”.

„Ei au încercat să „obțină cu bătaia” adresele patrioților ucraineni, în special ale membrilor mișcării de rezistență”, a susținut SBU.

„Victimele au fost sufocate cu saci de plastic, au fost bătute cu obiecte grele și s-a folosit tortura electrică”, a adăugat comunicatul. „În timpul inspecției camerei, ofițerii de aplicare a legii au descoperit instrumente de tortură”.

CNN nu a putut verifica independent informația transmisă.

17:49 3.1.2023

Convorbire Zelenski-Sunak

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe Telegram că a avut o convorbire telefonică cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Potrivit lui Zelenski, cei doi lideri de stat au luat „măsuri concrete” în privința războiului din Ucraina.

„Împreună cu prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, am discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării. Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a ne apropia de (momentul, n.r.) victoriei încă din acest an. Avem deja decizii concrete în acest sens”, a declarat liderul de la Kiev pe rețeaua de social media, citat de The Guardian.

Downing Street a confirmat la rândul său convorbirea telefonică dintre Kiev și Londra.

„Liderii au discutat despre oribilele atacuri cu drone asupra Ucrainei din ultimele zile, iar prim-ministrul (Regatului Unit, n.r.) a declarat că gândurile Marii Britanii sunt alături de poporul ucrainean, care continuă să trăiască sub astfel de atacuri.

Prim-ministrul (Marii Britanii, n.r.) a declarat că Ucraina poate conta pe Marea Britanie pentru sprijinul pe termen lung, așa cum a demonstrat prin livrarea recentă a peste 1.000 de rachete antiaeriene.

De asemenea, se lucrează la furnizarea de noi echipamente în următoarele săptămâni și luni pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă, a adăugat premierul”, se arată în comunicatul dat de Executivul de la Londra.

16:31 3.1.2023

Mihail Podoliak: „Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii”

Șeful administrației prezidențiale din Ucraina, Mihail Podoliak, a reafirmat într-o postare pe Twitter poziția Kievului față de negocierile pentru pace cu Rusia, potrivit The Guardian.

„Trebuie ținut cont de un lucru esențial. Mai ales atunci când doriți să 'vorbiți despre război sau negocieri'. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să acapareze o parte din teritoriul (altei țări, n.r.). Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa”, a declarat oficialul ucrainean pe rețeaua de social media.

În ultimele zile, Rusia a folosit zeci de drone pentru a bombarda infrastructura civilă și militară a Ucrainei.

Bombardamentele masive continuă încă din luna octombrie. Acestea au început la scurt timp după ce o bombă a distrus podul Kerci, ce leagă peninsula Crimeea - anexată ilegal de Moscova în 2014 - de teritoriul Federației Ruse. Kremlinul a dat vina atunci pe Serviciile Secrete Ucrainene pentru explozie.

15:12 3.1.2023

Forțele aeriene ucrainene: E imposibil de creat un „Iron Dome” pe întreg teritoriul țării

Crearea unui sistem de ascut antirachetă de tip Iron Dome, după modelul celui israelian, pe teritoriul întregii Ucraine, este o misiune imposibilă, spune purtătorul de cuvânt al Comandamentului Aerian al Forțelor Armate ucrainene, Yuriy Ihnat, citat de agenția de presă Interfax.

"În anii următori, nu vom crea niciun 'dome' deasupra întregului teritoriu al Ucrainei - e imposibil fizic, deoarece e imposibil să instalezi sisteme aeriene de-a lungul unei asemenea lungimi a granițelor noastre și să protejăm și facilități strategice importante din mijlocul țării. Ar presupune o cantitate uriașă de echipament, e incredibil de scump și necesită un volum imens de resurse umane, în particular”, a spus Yuriy Ihnat, potrivit agenției ucrainene de presă.

În imagine, sistemul Iron Dome interceptează o rachetă lansată din Fâșia Gaza spre Israel, în mai 2021.
În imagine, sistemul Iron Dome interceptează o rachetă lansată din Fâșia Gaza spre Israel, în mai 2021.

El a menționat că în SUA ori anumite state din Europa sistemele de apărare aeriană vizează în special protejarea anumitor direcții și obiective.

Sistemul israelioano-american Iron Dome a fost implementat în Israel, în 2021 și oferă posibilitatea de interceptare și detonare în aer a rachetelor cu rază scurtă de acțiune, inclusiv drone și arme de artilerie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG