Linkuri accesibilitate

Boris Johnson: Marea Britanie este în pericol dacă Ucraina nu câștigă războiul cu Rusia


Fostul premier britanic, Boris Johnson, în timpul unei vizite la Kiev - 24 august 2022
Fostul premier britanic, Boris Johnson, în timpul unei vizite la Kiev - 24 august 2022

Fostul premier al Regatului Unit, Boris Johnson, a avertizat că securitatea Marii Britanii ar putea fi în pericol dacă Ucraina nu câștigă în fața agresiunii rusești.

Într-un interviu acordat Sky News înainte de împlinirea unui an de la invazia totală a Rusiei în Ucraina, Johnson a îndemnat Marea Britanie să „spargă gheața” devenind prima țară care să trimită Ucrainei avioane de luptă.

„Ceea ce vor ucrainenii sunt F-16. După cum se întâmplă, nu avem F-16, dar avem Typhoons. Cred că există un argument pentru ca Marea Britanie să spargă gheața și să le dea niște Taifunuri. Dacă este vorba de a pregăti oamenii să folosească acele mașini - putem face asta”, a spus Boris Johnson.


Consecințele unei victorii rusești, a spus Johnson, ar fi creșterea capacității lui Vladimir Putin de a amenința statele baltice, timp în care însăși securitatea Regatului Unit ar fi „mult mai în pericol”.

Referitor la subiectul Chinei, Johnson a spus că Beijingul ar face o „greșeală istorică” dacă va furniza Moscovei arme și că este „foarte îngrijorat” să-l vadă pe principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, să se întâlnească ieri cu Vladimir Putin.

De ce vrea China să fie contaminată de asocierea cu Putin, care s-a dovedit a fi acest gangster și aventurier? Cred că ar fi o mare, mare greșeală a Chinei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG