Linkuri accesibilitate

Sondaj: 45% din europenii din nouă țări spun că Europa susține Ucraina pentru a-și apăra propria securitate


Rezultatele unui sondaj realizat în nouă țări europene, printre care și România, și în China, India, Turcia, Rusia și SUA sugerează că agresiunea Rusiei în Ucraina a consolidat unitatea europeană.
Rezultatele unui sondaj realizat în nouă țări europene, printre care și România, și în China, India, Turcia, Rusia și SUA sugerează că agresiunea Rusiei în Ucraina a consolidat unitatea europeană.

Europenii și americanii sunt de acord că ar trebui să ajute Ucraina să câștige războiul și că Rusia este adversarul lor declarat, arată un nou sondaj realizat pe aproape 20.000 de persoane din zece țări europene (Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania) și cinci țări din afara Europei (China, India, Turcia, Rusia și SUA). Sondajul a fost realizat pentru Consiliul European pentru Relații Externe.

În schimb, cetățenii din China, India și Turcia preferă încheierea rapidă a războiului, chiar dacă Ucraina trebuie să cedeze teritoriu, potrivit aceluiași sondaj.

La un an de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, SUA și aliații săi europeni și-au recâștigat unitatea, susțin oamenii chestionați în cadrul sondajului. În același timp, studiul dezvăluie un decalaj major între Occident și celelate 5 țări care au fost incluse când vine vorba de rezultatele dorite pentru război și înțelegeri diferite cu privire la motivul pentru care SUA și Europa susțin Ucraina.

De asemenea, cei chestionați în țările non-occidentale și în Rusia consideră că apariția unei ordini mondiale multipolare este mai probabilă decât un aranjament bipolar.

La întrebarea „Ce reflectă cel mai bine punctul tău de vedere asupra a ceea ce este Rusia pentru țara ta?”, 54% dintre cetățenii chestionați din 9 țări UE, printre și România, au declarat că Rusia este „un adversar – cu care suntem în conflict”. La fel au răspuns și 65% dintre britanicii chestionați. În schimb, 51% dintre indieni și 35% dintre chinezi au spus că Rusia reprezintă pentru ei „un aliat – care ne împărtășește interesele și valorile”.

Ostilitatea europenilor față de Rusia se reflectă și în preferința lor de a nu cumpăra combustibili fosili ruși chiar dacă acest lucru ar duce la probleme de aprovizionare cu energie. Astfel, întrebați ce abordare ar trebui să adopte țara lor față de cumpărarea energiei din Rusia, 55% dintre cetățenii UE au declarat că ar trebui evitată cumpărarea de energie din Rusia.

Sondajul arată că doar 24% sunt în favoarea cumpărării în continuane a combustibililor fosili din Rusia.

La întrebarea „Care credeți că este principalul motiv pentru care Statele Unite sunt în spatele Ucrainei?”, 22% dintre europeni au declarat că pentru a-și apăra propria securitate, în timp ce 26% au afirmat că pentru a apăra dominația occidentală. La această întrebare, 45% dintre chinezi și 38% dintre rușicred că pentru a păstra dominația occidentală.

O altă întrebare din chestionar a fost „Care credeți că este principalul motiv pentru care Europa stă în spatele Ucrainei?”. Un procent de 45% dintre cetățenii din cele 9 țări europene, printre care și România, au răspuns că pentru a apăra propria securitate, în timp ce numai 14% dintre aceștia au spus că pentru a apăra dominația occidentală.

Un procent de 44% dintre britanicii chestionați cred și ei că pentru a apăra securitatea proprie. La această întrebare, 46% dintre ruși și 40% dintre chinezii chestionați spun că Europa vrea să își prezerve dominația.

În Europa, sondajul din fiecare țară fost făcut online prin Datapraxis și YouGov, în prima săptămână din luna ianuarie 2023. În România, 1.003 de oameni au răspuns la chestiona în perioada 4-11 ianuarie. În țările din afara Europei, sondajul din fiecare țară În China, India, Turcia, Rusia și SUA, sondajele au fost realizate de Asociația Internațională Gallup prin intermediul partenerilor locali independenți.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG