Linkuri accesibilitate

Zelenski: Restricțiile UE pentru cereale sunt „complet inacceptabile”


 Președintele ucrainean a spus că interdicția UE, dispusă la solicitarea a cinci țări vecine, printre care și România nu face decât să ajute Rusia.
Președintele ucrainean a spus că interdicția UE, dispusă la solicitarea a cinci țări vecine, printre care și România nu face decât să ajute Rusia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensko, a criticat restricțiile privind importul de cereale în UE, după ce cinci țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România s-au plâns de importurile de cereale ucrainene.

El a spus că interdicția nu face decât să ajute Rusia. „Toate restricțiile asupra exporturilor noastre sunt complet inacceptabile în acest moment. Ele doar întăresc abilitățile agresorului”, a spus Zelenski în conferința de presă comună cu președintele Comisiei Europene, susținută marți la Kiev.

„Așteptăm ca UE să oprească toate restricțiile cât mai repede posibil”, a adăugat el, potrivit Agenției France-Presse. El a numit măsurile „severe, chiar crude” și „dezamăgitoare” în timp de război.

Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au plâns Comisiei Europene din cauza importurilor de cereale ucrainene și au cerut interzicerea lor.

Invazia Rusiei de anul trecut a limitat sever canalul tradițional de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, necesitând exportul pe uscat prin vecinii Ucrainei.

Statele membre au convenit să permită importul anumitor produse din Ucraina fără restricții cantitative și fără inspecții vamale și oficiale.

Dar fermierii din cele cinci țări au protestat împotriva scăderii prețurilor și au cerut interzicerea importului de alimente din Ucraina.

Bruxelles-ul a numit interdicțiile privind importurile de cereale și alte alimente din Ucraina „inacceptabile” în timp ce Kievul este în război cu Rusia.

Luna trecută, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu toate părțile implicate pentru a asigura tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin țările UE, însă cu restricții.

Vorbind alături de Zelensky, von der Leyen a descris marți situația cerealelor ca fiind „dificilă”.

„Prioritatea imediată acum este ca tranzitul cerealelor să se desfășoare fără probleme și la cel mai mic cost posibil în afara Ucrainei către Uniunea Europeană”, a spus ea.

„Acest lucru necesită o cooperare foarte strânsă a diferitelor părți interesate. Prin urmare, vom înființa împreună o platformă de coordonare.”

Comisia Europeană a adoptat pe 3 mai măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă cinci state membre din cauza unor blocaje logistice grave, transmite Comisia Europeană.

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume: grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Măsurile vor intra în vigoare pe 2 mai și se vor aplica până pe 5 iunie 2023.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să anuleze măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, rapița, semințele de floarea-soarelui și orice alte produse provenite din Ucraina.

Aceste măsuri reprezintă un răspuns la preocupările fermierilor din statele membre învecinate cu Ucraina și, în același timp, susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitățile acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni populația mondială și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în contextul provocărilor uriașe generate de agresiunea neprovocată a Rusiei.

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut, într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarului UE pentru comerț, Janusz Wojciechowski, să extindă lista restricțiilor la import din Ucraina și trecerea lor în regim exclusiv de tranzit.

Pe lângă produsele interzise în prezent - grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea soarelui - ei cer completarea listei cu: ulei de floarea soarelui, făină, miere, zahăr, fructe moi, ouă, toate tipurile de carne, lapte și produse lactate.

„Dorim să atragem încă o dată atenția asupra importurilor în creștere de produse agricole din Ucraina, care cauzează perturbări grave și daune pieței UE, producătorilor agricoli, în special în statele membre care se învecinează sau din apropierea graniței cu Ucraina”, se spune în scrisoarea comună a miniștrilor de resort din cele cinci state, consultată de Europa Liberă.

Ei spun că, deși subiectul a fost abordat în mod repetat la reuniunile Consiliului UE pentru agricultură și pescuit, „până acum nu a fost abordat în mod adecvat.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG