Linkuri accesibilitate

Surse UE: Fermierii români afectați de importurile din Ucraina ar urma să primească 30 de milioane de euro


Cele mai mare sume vor ajunge în două state: Polonia ar urma să primească aproape 40 de milioane de euro, iar România aproape 30 de milioane de euro.
Cele mai mare sume vor ajunge în două state: Polonia ar urma să primească aproape 40 de milioane de euro, iar România aproape 30 de milioane de euro.

Bruxellesul va anunța în curând noua tranșă de sprijin pentru fermierii din țările est-europene afectate de importurile din Ucraina. Astfel, Polonia ar urma să primească 39,3 milioane de euro, România 29,7 milioane de euro, Ungaria 15,9 miliioane de euro, Bulgaria 9,7 milioane de euro și Slovacia 5,2 milioane de euro, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles, citând surse ale Comisiei.

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut, într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarului UE pentru comerț, Janusz Wojciechowski, să extindă lista restricțiilor la import din Ucraina și trecerea lor în regim exclusiv de tranzit.

Pe lângă produsele interzise în prezent - grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea soarelui - ei cer completarea listei cu: ulei de floarea soarelui, făină, miere, zahăr, fructe moi, ouă, toate tipurile de carne, lapte și produse lactate.

„Dorim să atragem încă o dată atenția asupra importurilor în creștere de produse agricole din Ucraina, care cauzează perturbări grave și daune pieței UE, producătorilor agricoli, în special în statele membre care se învecinează sau din apropierea graniței cu Ucraina”, se spune în scrisoarea comună a miniștrilor de resort din cele cinci state, consultată de Europa Liberă.

Ei spun că, deși subiectul a fost abordat în mod repetat la reuniunile Consiliului UE pentru agricultură și pescuit, „până acum nu a fost abordat în mod adecvat.”

Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de euro. Astfel, producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Banii vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că se vor asigura mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri. Fermierii vor putea să depună documentele la APIA în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar. Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru fermierii din ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina", a afirmat premierul.

În hotărârea de guvern propusă, sunt menționate mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a încă 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG