Linkuri accesibilitate

Coaliție Marea Britanie - Țările de Jos pentru sprijinirea Ucrainei cu avioane F-16


Guvernul britanic a publicat o declarație în care spune că premierul Rishi Sunak și omologul olandez Mark Rutte au convenit asupra importanței asistenței de securitate pe termen lung acordată Ucrainei pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești. 
Guvernul britanic a publicat o declarație în care spune că premierul Rishi Sunak și omologul olandez Mark Rutte au convenit asupra importanței asistenței de securitate pe termen lung acordată Ucrainei pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești. 

Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak și omologul său olandez Mark Rutte au convenit să construiască o „coaliție internațională” pentru a ajuta la achiziționarea de avioane de luptă F-16 pentru Ucraina, a anunțat guvernul britanic.

Guvernul britanic a publicat miercuri o declarație în care spune că premierul Sunak și-a reiterat convingerea că „locul de drept al Ucrainei este în NATO” și că împreună cu omologul olandez au convenit asupra importanței asistenței de securitate pe termen lung acordată Ucrainei pentru a descuraja viitoarele atacuri rusești.

Anunțul a venit la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul ar putea primi în curând avioane de luptă F-16, spunând că speră în decizii „foarte importante” pe acest subiect, cu ajutorul Regatului Unit.

Zelenski și Sunak au avut o discuție de două ore pe 15 mai, în timpul celei de-a doua vizite a președintelui în Marea Britanie de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

La o conferință de presă comună pe care cei doi lideri au susținut-o după întâlnire, Sunak a spus că trimiterea avioanelor de luptă în Ucraina „nu este un lucru simplu”, dar Londra va fi „o parte cheie a țărilor coaliției”, oferind Kievului acest sprijin.

Orice coaliție de donatori de F-16 s-ar baza probabil pe sprijinul SUA, iar Washingtonul a exclus recent trimiterea de avioane F-16 în Ucraina pentru moment, în timp ce oficialii americani au estimat că timpul cel mai rapid necesar pentru antrenament și livrare este de 18 luni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG