Linkuri accesibilitate

Justiția croată a transferat în Ucraina iahtul nașului lui Putin


Tribunalul districtual din orașul croat Split a decis să transfere în Ucraina iahtul Royal Romance al fostului deputat ucrainean și naș al lui Vladimir Putin, Victor Medvedciuc.

Șefa Agenției de Urmărire și Management a Activelor (ARMA) din Ucraina, Elena Duma, spune că partea croată a transmis că nu există obstacole legale în calea transferului navei.

De asemenea, agenția a primit acordul pentru a reinspecta iahtul. „După evaluarea bunului confiscat, ARMA plănuiește să-l vândă. Vânzarea acestuia va fi primul exemplu de vânzare a bunurilor [rusești] sechestrate în străinătate", a adăugat ea.

În 2015, superiahtul Royal Romance de 92 de metri a fost achiziționat de Fregata Marine, deținută de soția lui Medvedciuc, Oxana Marcenco.

În martie 2021, nava a fost transferată la o altă companie, Lanelia Holdings, și înregistrată în Insulele Marshall.

În martie 2022, autoritățile croate au arestat Royal Romance, iar costul acestuia a fost estimat la 200 de milioane de euro.

Recent, în presa croată au apărut informații că iahtul a părăsit portul croat Trogir.

Elena Duma a precizat că pe 25 ianuarie nava a fost pusă în mișcare temporar pentru a-i confirma capacitățile tehnice, flotabilitatea și funcționarea motorului.

Reprezentantul ARMA, Pavel Buldovici, a declarat în aprilie 2022 că agenția va asigura cel mai probabil vânzarea iahtului la licitație deschisă, veniturile fiind folosite în favoarea Ucrainei.

În noiembrie 2022, FBI a percheziționat iahtul.

După eliberarea din captivitatea ucraineană și mutarea în Rusia, Medvedciuc achiziționat un nou iaht în valoare de 886 de milioane de ruble (9,6 milioane de dolari), a scris Vestka.

Destinatarul iahtului în Rusia este JSC Renaissance.

Conform raportului de audit din 24 februarie 2021, beneficiarul său efectiv este Oxana Marcenco.

Medvedciuc este un fost deputat al Radei Supreme a Ucrainei. Între anii 2018-2022 a condus consiliul politic al partidului prorus Pentru viață.

În octombrie 2021, el a fost plasat în arest la domiciliu, suspect într-un caz de trădare, dar a fugit la trei zile de la invadarea Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

În septembrie 2022, Medvedciuc a fost transferat într-o regiune ucraineană controlată de ruși, într-un schimb de prizonieri de război.

În ianuarie 2023, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a retras lui Medvedciuc cetățenia ucraineană. Bunurile sale din Ucraina și ale soției au fost confiscate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG