Linkuri accesibilitate

Colecționarul de iahturi. Un oligarh rus cu legături cu Putin revendică un super-iaht confiscat de SUA


Statele Unite au confiscat Amadea, un super-iaht de 325 de milioane de dolari, la San Diego. Acum, un tribunal din New York urmează să stabilească care oligarh de la Kremlin este proprietarul său.
Statele Unite au confiscat Amadea, un super-iaht de 325 de milioane de dolari, la San Diego. Acum, un tribunal din New York urmează să stabilească care oligarh de la Kremlin este proprietarul său.

Amadea este un super-iaht de 325 de milioane de dolari, andocat în portul american San Diego, de pe coasta Pacificului. Ambarcațiunea a fost confiscată de guvernul Statelor Unite ale Americii ca fiind proprietate a oligarhului rus Suleiman Kerimov.

Numai că un alt oligarh rus se luptă în instanța federală americană pentru a recupera vasul de lux, susținând că el este adevăratul proprietar al iahtului Amadea.

Eduard Kudainatov, fostul director general al gigantului petrolier de stat rus Rosneft, a depus o cerere de proprietate în acest caz.

O declarație FBI îl descrie pe Kudainatov ca pe un apropiat al lui Kerimov, al cărui rol este să ascundă cui aparține de fapt vasul, de unde și misiunea dificilă a instanței care va trebui să stabilească cine este de fapt proprietarul real al navei de lux.

Amadea nu este singurul super-iaht al cărui proprietar de paie este Kudainatov, pentru a-l ascunde pe adevăratul proprietar sancționat de Uniunea Europeană, dar nu și de Statele Unite.

Kudainatov susține că mai deține și iahtul de 700 de milioane de dolari Șeherezada, confiscat în Italia, despre care activiștii opoziției spun că i-ar aparține de fapt președintelui rus Vladimir Putin.

Amadea a fost predat autorităților americane în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești din Fiji.
Amadea a fost predat autorităților americane în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești din Fiji.

În plus, magnatul în vârstă de 63 de ani susține că deține și iahtul Crescent, o bijuterie de 135 de metri descrisă drept „nava soră a Șeherazadei”.

Acel iaht a fost confiscat în Spania și se presupune că aparține unui apropiat al Kremlinului, actualul CEO Rosneft, Igor Seșin.

Un purtător de cuvânt al Vermillion Advisors, o firmă de comunicații strategice din SUA pe care Kudainatov a angajat-o să-l reprezinte, a declarat pentru RFE/RL că acesta din urmă este proprietar real al tuturor celor trei superiahturi.

Cazul apare pe fondul eforturilor de a pedepsi elita conducătoare a Rusiei prin blocarea activelor pe care le controlează în Occident - adesea prin structuri juridice complexe și împuterniciți - pe care Statele Unite și membrii UE le-au intensificat în urma invadării totale a Ucrainei, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

„Un proprietar de paie curat, neautorizat”

Iahtul Amadea a fost predat autorităților americane în iunie 2022, în urma unei hotărâri judecătorești din Fiji, care îl sechestrase cu două luni în urmă.

Iahtul a fost dus la San Diego, unde a și rămas de atunci.

Nava este descrisă de site-ul SuperYachtFan: e unul dintre cele mai mari iahturi din lume, cu „lux și confort de neegalat pentru până la 18 oaspeți”.

Cu un echipaj de 36 de persoane, Amadea se mândrește cu o platformă de aterizare pentru elicopter, o piscină, un jacuzzi și „o grădină de iarnă uimitoare, pe terasa scăldată de soare”.

În ciuda pretenției lui Kudainatov că ar fi adevăratul proprietar, guvernul american susține că nava de lux îi aparține de fapt lui Kerimov, care are legături strânse cu Putin și care a fost sancțiunat de SUA în 2018, ca răspuns la „activitatea nefastă a Rusiei de pe tot globul”.

În timp ce cazul tribunalului federal din Manhattan se concentrează pe iahtul Amadea, de 106 metri, autoritățile americane au citat presupusul rol al lui Kudainatov de proprietar „de paie” al unui al doilea super-iaht legat de Putin însuși.

Șeherezada a fost sechestrată de Italia în mai 2022 și rămâne andocată acolo.

„Faptul că Kudainatov este considerat proprietarul a două dintre cele mai mari super iahturi înregistrate, ambele legate de persoane sancționate, sugerează că Kudainatov este folosit ca proprietar de paie curat și neautorizat pentru a ascunde adevărații proprietari efectivi ai acestor nave”, spune FBI depusă într-o declarație depusă în dosarul procedurilor judiciare din Fiji.

În plus, o investigație din iunie 2022 a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției făcută împreună cu revista Forbes arată că Kudainatov este și proprietarul de paie al unui super iaht de 135 de metri numit Crescent, care ar fi deținut de Igor Seșin, unul dintre apropiații lui Putin încă din vremea în care făcea parte din administrația orașului Sankt Petersburg, orașul său natal, în anii '90.

Iahtul de 600 de milioane de dolari a fost sechestrat în Spania în martie 2022.

„Mai mult de un miliard de dolari”

Kudainatov a fost mult timp asociat cu Seșin, iar Forbes a estimat anul trecut că averea lui era de cel puțin 2 miliarde de dolari, atribuind ca sursă a bogăției sale relațiile de zeci de ani cu Putin și Seșin.

În octombrie 2023, procurorul federal american Damian Williams și unitatea însărcinată cu aplicarea sancțiunilor impuse Rusiei după ce a invadat Ucraina, din cadrul Departamentului de Justiție, au depus o plângere de confiscare civilă împotriva Amadea.

Potrivit documentului, iahtul a fost îmbunătățit și întreținut, încălcând sancțiunile împotriva lui Kerimov și celor care acționează în numele său.

Președintele rus Vladimir Putin participă la semnarea unui acord de cooperare strategică între CEO-ul de atunci al Rosneft, Eduard Kudainatov (dreapta) și directorul general al Statoil ASA, Helge Lund, pe 5 mai 2012.
Președintele rus Vladimir Putin participă la semnarea unui acord de cooperare strategică între CEO-ul de atunci al Rosneft, Eduard Kudainatov (dreapta) și directorul general al Statoil ASA, Helge Lund, pe 5 mai 2012.

Cu toate acestea, Kudainatov susține că el și compania sa din Insulele Virgine, Britanice Millemarin Investments Ltd., sunt adevărații proprietari ai Amadea.

Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru RFE/RL că a comandat, în 2012, proiectarea și construcția iahtului.

Cu toate acestea, FBI susține, într-o declarație depusă în cadrul procedurilor din Fiji că, pe baza interviurilor din cadrul comunității de brokeraj de iahturi, a fost aranjată o inspecție a Amadea pentru Kerimov la sfârșitul anului 2020 sau începutul lui 2021, iar Kerimov a vizitat personal iahtul.

Mai mulți membri ai echipajului Amadea l-au identificat pe Kerimov ca adevăratul proprietar al iahtului, iar alții au povestit că i-au văzut familia folosindu-l în mai multe ocazii, potrivit FBI.

Serviciul american de informații spune că Amadea a făcut obiectul unei vânzări către Kerimov în 2021, iar vânzarea a fost făcută de o companie vestită în „ascunderea proprietății de iahturi în spatele unor companii-fantomă” ai căror proprietari nu au fost supuși sancțiunilor.

Agentul special FBI, care a dat o declarație pe propria răspundere, a spus că el este convins că Kudainatov a devenit proprietarul iahtuluiAmadea doar pentru a-l ascunde pe adevăratul proprietar: oligarhul Suleiman Kerimov.

Avocații lui Kudainatov au susținut într-un dosar ajuns în instanță că Amadea a fost închiriată fiicei lui Kerimov, Gulnara Kerimova, și că tatăl ei nu a participat la aceste călătorii.

Șeherazada și Crescent

Dovezile atașate declarației agentului FBI la procedurile judiciare din Fiji arată că Amadea a fost administrată de Imperial Yachts din Monaco, sancționată anul trecut de Departamentul de Trezorerie al SUA.

Departamentul spune că această companie „oferă servicii legate de iahturi elitelor Rusiei, inclusiv celor din cercul apropiat al președintelui Putin”.

SUA l-a sancționat și pe Evgheni Kohman, directorul rus al Imperial Yachts.

Tot Imperial Yachts a supravegheat și construcția iahtului Șeherezada, de 140 de metri, despre care echipa politicianului rus de opoziție, închis de regimul Putin, Alexei Navalnîi, a demonstrat că îi aparține lui Putin.

Eduard Kudainatov mai susține că deține și un iaht de 700 de milioane de dolari, Șeherezada, confiscat în Italia, despre care opozanții lui Putin spun că, de fapt, i-ar aparține președintelui rus.
Eduard Kudainatov mai susține că deține și un iaht de 700 de milioane de dolari, Șeherezada, confiscat în Italia, despre care opozanții lui Putin spun că, de fapt, i-ar aparține președintelui rus.

În august 2023, Maria Pevșik, directorul de investigații al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a publicat o serie de postări pe Twitter (acum numită X) despre un iaht numit Graceful, cu o lungime de 82 de metri și care valorează 100 de milioane de dolari la care, potrivit Trezoreriei SUA, Putin „are un interes”.

Într-o fotografie care arată presupusul birou al lui Putin de la bordul Graceful, ea a identificat pe unul din rafturile biroului o machetă a iahtului Șeherezada.

Când a fost confiscat, în mai 2022, iahtul Șeherezada era deținut de o companie din Insulele Marshall, numită Bielor Asset Ltd. și care aparține lui Kudainatov.

Eduard Kudainatov
Eduard Kudainatov

Imperial Yachts a declarat pentru RFE/RL în martie 2022 că „nu are nicio relație cu Bielor” și că orice legătură a companiei cu Șeherazada s-a încheiat odată cu livrarea iahtului în iunie 2020.

Un purtător de cuvânt al lui Kudainatov a declarat pentru RFE/RL că magnatul rus „deține Șeherezada”.

Purtătorul de cuvânt a spus că Kudainatov „nu are nicio relație” cu Putin. Kremlinul nu a răspuns solicitării de comentarii.

O investigație a RFE/RL a arătat că un membru senior al echipajului rus de pe Șeherazada a lucrat înainte pentru o companie rusă de iahting care a obținut contracte de milioane de dolari de la Serviciul Federal de Protecție (FSO), agenția responsabilă de securitatea personală a lui Putin și ai cărei ofițeri ar fi servit în echipajul iahtului.

Când a fost confiscată, Șeherazada era reamenajată de un proprietar al cărui nume nu a fost făcut public, dar care a fost sancționat și el, potrivit unui articol din 6 august 2023 publicat de Financial Times.

Todd Prince de la RFE/RL a contribuit la această relatare.
XS
SM
MD
LG