Linkuri accesibilitate

Confruntare în Crimeea ocupată. Rachete ucrainene au lovit nave rusești de război în baza navală de la Sevastopol. 24 de răniți


Pale de fum după atacul ucrainean asupra portului Sevmorjavod, din Crimeea anexată ilegal de ruși în 2014.

Ucraina a lovit în zorii zilei de miercuri ținte navale rusești și infrastructura portuară din orașul Sevastopol, aflat în Crimeea ocupată de Rusia ilegal în 2014. Atacul pare a fi cel mai mare de la începutul invaziei rusești în Ucraina asupra flotei rusești de la Marea Neagră.

Atacul ucrainean, confirmat de Moscova, cea mai ambițioasă lovitură a Kievului de la începutul războiului, a evidențiat capacitățile în creștere ale Kievului cu rachete, pe măsură ce Rusia continuă să bombardeze Ucraina de la distanță cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone de asalt.

„Confirmăm că au fost lovite o navă mare de debarcare și un submarin. Nu comentăm mijloacele (utilizate) pentru atac", a declarat pentru Reuters un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene Andrei Iusov, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la amploarea pagubelor.

Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat că Ucraina a atacat șantierul naval Sergo Ordjonikidze din Sevastopol, pe care Rusia îl folosește ca bază de reparații pentru flota sa de la Marea Neagră, cu 10 rachete de croazieră și trei bărci cu motor fără pilot, avariind două nave militare rusești de război aflate în reparații și a rănit 24 de persoane.

Potrivit unui blogger militar rus, ar fi fost avariate submarinul diesel-electric „Rostov-pe-Don” și marea navă de debarcare „Minsk”, care a luat foc.

Rostov-pe-Don este un submarin relativ modern din clasa Kilo, capabil să transporte rachete de croazieră Kalibr.

Fără să numească navele, Ministerul Apărării al Rusiei a spus că cele două nave avariate „vor fi complet restaurate și își vor continua serviciul de luptă ca parte a flotei lor”.

Ministerul a declarat că forțele sale de apărare aeriană au doborât șapte dintre rachete și că nava de patrulare Vasilîi Bîkov a distrus toate ambarcațiunile, transmite CNN.

Mihail Razvojaev, guvernator numit de rusi al Sevastopolului, cel mai mare oraș din peninsula ucraineană Crimeea care a fost anexată ilegal de forțele Moscovei în 2014, a confirmat atacul substanțial.

Videoclipurile și imaginile din zonă, unele postate de Razvojaev, arată o sferă mare de fum și un incendiu.

El a spus ulterior că se afla la fața locului, în sudul șantierului naval din Sevastopol, Sevmorjavod.

Opt case au fost, de asemenea, avariate în urma atacului, potrivit presei de stat ruse.

Oficialii, veniți la fața locului, au întrerupt lucrările de reparații de teama celui de al doilea atac.

Un alt blogger militar rus a declarat că atacul ucrainean asupra șantierului naval din Sevastopol a fost făcut cu 10 rachete de croazieră Storm Shadow, sistem dezvoltat de Regatul Unit și Franța, o rachetă de croazieră cu capacități ascunse și care are cea mai mare rază de acțiune din arsenalul Kievului.

Bloggerul Rîbar a spus că rachetele au fost lansate din aeronavele Su-24M deasupra Mării Negre și că apărarea antiaeriană rusească a doborât șapte rachete, dar că „din păcate, trei rachete Storm Shadow și-au atins ținta”.

Referindu-se la atacul de peste noapte asupra Sevastopolului, șeful biroului președintelui ucrainean, Andrei Iermak a spus că „pe lângă presiunea sancțiunilor și privarea complexului militar-industrial rus de capacitatea de a produce arme, trebuie să privăm armata rusă de logistică. Fără ea, ei nu vor putea să ne mențină teritoriul” confiscat ilegal.

„Calea spre victorie pe câmpul de luptă este să distrugi logistica rușilor”, a spus Iermak.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul locotenent Nikola Olesciuk, a declarat că „în timp ce ocupanții încă se recuperează după bombardamentul nocturn de la Sevastopol, aș dori să le mulțumesc piloților Forțelor Aeriene Ucrainene pentru munca lor excelentă de luptă! Va urma".

Forțele ucrainene au început în ultimele luni să lanseze atacuri în adâncul teritoriului controlat de Rusia, în încercarea de a „ întoarce” războiul împotriva „centrelor și bazelor militare simbolice” ale Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG