Linkuri accesibilitate

Kremlinul critică decizia SUA de a transfera în Ucraina bunurile unui oligarh rus


Kremlinul a criticat decizia Statelor Unite de a transfera în Ucraina bunurile confiscate ale omului de afaceri conservator rus Konstantin Malofeiev și spune că este ilegală și că se va întoarce împotriva Washingtonului.

Miercuri, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat ca bunurile confiscate de la Malofeiev, acuzat de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei, să fie trimise spre utilizare în Ucraina.

Este pentru prima oară când bunuri rusești confiscate, în valoare de milioane de dolari, sunt confiscate pentru ca banii să fie donați Ucrainei, a informat Reuters.

Întrebat despre acest caz, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că SUA au „furat” banii, iar astfel de decizii le va „lovi ca un bumerang”.

„Acest lucru subminează încrederea investitorilor și a proprietarilor de active care sunt într-un fel conectate cu America și acest lucru cu siguranță nu poate rămâne fără consecințe pentru Statele Unite”, a spus el.

Peskov a spus că astfel de măsuri cer un răspuns, dar nu a spus ce măsuri va lua Rusia.

El a spus că nu există nicio posibilitate de a o contesta printr-un proces în SUA, deoarece „nu avem posibilitatea să ne apărăm drepturile în instanță”.

Departamentul de justiție al SUA l-a acuzat pe Malofeiev anul trecut de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta, spunând că a oferit finanțare rușilor care promovează separatismul în Crimeea.

Miliardarul este considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. În paralel, justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că ar fi încercat să cumpere şi să coordoneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl priveau.

Procurorul general al SUA a spus atunci că 5,3 milioane de dolari au fost sechestrate într-un cont la o instituție financiară din SUA, pentru că Malofeiev a încălcat sancțiunile impuse Rusiei.

Garland a marcat astfel primul transfer de fonduri rusești făcut de SUA pentru reconstrucția Ucrainei și a dat asigurări că nu va fi și ultimul.

Statele Unite au creat un grup dedicat urmăririi penale a „oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile pe care Washingtonul le-a impus Moscovei.

De atunci, SUA au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari. De asemenea, au îngheţat active în valoare de sute de milioane de dolari, deţinute în conturi americane de membri ai elitei ruse.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG