Linkuri accesibilitate

Șeful diplomației ungare susține că Viktor Orban deplânge moartea etnicilor maghiari în Ucraina


Miniștrii de externe ai Ungariei, Péter Szijjártó, și Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-o conferință de presă la Chișinău.
Miniștrii de externe ai Ungariei, Péter Szijjártó, și Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-o conferință de presă la Chișinău.

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó susține declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban, care a spus că este puțin probabil ca „săraca Ucraina” să câștige războiul împotriva Rusiei, și spune că reprezintă poziția oficială a Budapestei.

„Desigur, premierul reprezintă poziția oficială a țării și a guvernului", a răspuns în engleză ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, într-o conferință de presă comună susținută miercuri la Chișinău, cu omologul său moldovean Nicu Popescu, întrebat de RFE Moldova despre remarcile făcute de Viktor Orban la Doha.

El a spus că pentru Ungaria aceasta este o problemă deosebit de dureroasă, deoarece printre victimele războiului din Ucraina se numără și etnici maghiari.

În schimb, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu a reafirmat condamnarea invaziei rusești și a spus că R.Moldova nu este în prezent o țintă a acțiunii militare a Rusiei, dar își consolidează totuși capacitatea de apărare, inclusiv cu ajutorul unor țări NATO precum Ungaria.

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, adesea în decalaj față de aliații săi occidentali în ceea ce privește Ucraina, a declarat marți, la Forumul Economic de la Doha/Qatar că este prea puțin probabil ca Kievului să câștige războiul împotriva Rusiei.

„Poziția mea este că, privind realitatea în față, uitându-ne la cifre, privind împrejurările și faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că nu va exista nicio victorie pentru bieții ucraineni pe câmpul de luptă”, a declarat Viktor Orban, citat de Bloomberg.

El a spus că Ungaria a considerat de la început că războiul din Ucraina este un eșec al diplomației și conflictul început în urmă cu 15 luni nu poate fi rezolvat decât prin diplomație.

„Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Privind ce se întâmplă în prima linie, pentru noi este evident că soluția câmpului de luptă nu funcționează.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG