Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat al SUA a discutat cu șefa diplomației române despre „implicațiile” atacurilor rusești din Ucraina pentru România


Secretarul de stat american, Antony Blinken

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut joi o discuție telefonică. Convorbirea a avut loc la inițiativa părții americane, transmite MAE.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sunat-o pe șefa diplomației române, Luminița Odobescu ca să discute despre implicațiile atacurilor rusești din Ucraina asupra României. Convorbirea a avut loc după ce o dronă rusească a căzut pe teritoriul României.

Discuția a privit „implicațiile asupra României ale atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene”, arată MAE.

Șefa diplomației române „a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO”, transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei joi.

„Secretarul de stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, precum și pentru măsurile suplimentare luate pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul României. A apreciat interesul și implicarea României pentru identificarea unor soluții eficiente în acest context, împreună cu SUA, Comisia Europeană și Ucraina.”

Totodată, a felicitat România pentru organizarea Summitului Inițiativei celor Trei Mări, format care este consolidat prin cooptarea de noi participanți și asociați și urmărește creșterea conectivității cu includerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

Cei doi demnitari au convenit să continue cooperarea strânsă în perioada următoare, arată sursa citată.

Oficialii de la Kiev au avertizat luni că o dronă a forțelor armate ruse a ajuns pe teritoriul România și că au dovezi. În tot acel timp, România a negat vehement, inclusiv prin vocea președintelui.

În noaptea de luni, cel puțin o dronă rusească Shahed ar fi căzut și s-ar fi detonat pe teritoriul României, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.

Aceasta ar fi fost parte din atacul împotriva portului ucrainean Ismail/Ucraina, aflat la 500 de metri de România și ar fi căzut la Ceatalchioi/Tulcea.

Ulterior, Ministerul Apărării Naționale din România (MApN) a infirmat în mod categoric „informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

Autoritățile române au adăugat că mijloacele de atac ale Rusiei nu au amenințat în niciun moment România.

Puse în fața faptului împlinit, autoritățile de la București au informat miercuri NATO, miercuri, despre descoperirea de la Tulcea.

Un purtător de cuvânt al organizației a transmis că Alianța „monitorizează îndeaproape situația”.

România are deja un istoric de negare a acestor tipuri de evenimente: în august, în aceeași comună în care au ajuns și acum bucăți de dronă, autoritățile locale au spus că au văzut drone rusești deasupra României. Ministerul Apărării a negat informațiile însă, spunând că nu a găsit dovezi concrete.

Localnicii care trăiesc la câteva sute de metri de portul ucrainean Ismail - bombardat intens în ultimele săptămâni - cred și azi că și atunci o dronă rusească a aterizat la ei în comună.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG