Linkuri accesibilitate

Șeful mercenarilor Wagner spune că planul Rusiei de „demilitarizare” a Ucrainei a eșuat


Într-o captură preluată dintr-un videoclip și difuzată de Serviciul de presă al grupării de mercenari Wagner pe 20 mai, Evgheni Prigojin ține un steag rusesc în fața soldaților săi în Bahmut, Ucraina.
Într-o captură preluată dintr-un videoclip și difuzată de Serviciul de presă al grupării de mercenari Wagner pe 20 mai, Evgheni Prigojin ține un steag rusesc în fața soldaților săi în Bahmut, Ucraina.

Liderul grupului privat de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, spune că planul Moscovei de „demilitarizare” a Ucrainei prin invazia sa pe scară largă a eșuat, transformând în schimb armata vecină într-una dintre „cele mai puternice din lume”, aducând Rusia în pragul unei revolte în masă a soldaților săi.

Într-un interviu acordat analistului politic pro-Kremlin, Konstantin Dolgov, a cărui versiune integrală a fost publicată pe 24 mai, Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a amintit că atunci când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Kremlinul a numit-o „operațiune militară specială pentru demilitarizarea și denazifarea Ucrainei”.

Aproximativ 15 luni mai târziu, Occidentul nu doar că nu s-a arătat plictisit de război, dar nici nu și-a retras sprijinul acordat Ucrainei, care nu doar că a opus o rezistență fermă, dar mai și pregătește acum o contraofensivă, a spus șeful Wagner.

Prigojin, în vârstă de 61 de ani, a spus că conducerea militară a Rusiei i-a lăsat de izbeliște de multe ori în timpul războiului, ceea ce a dus la eșecuri, cum ar fi incursiunea transfrontalieră din această săptămână pe teritoriul rus de către forțele care luptă împotriva Rusiei și pierderi mari de trupe, incluzând 20.000 de soldați Wagner în timpul luptei de la Bahmut, care durează de câteva luni în estul Ucrainei.

„Armata Ucrainei are acum un nivel ridicat de abilități organizatorice, un nivel înalt de pregătire, un nivel înalt de inteligență. Au diferite tipuri de arme și, ceea ce este cel mai important, pot lucra cu ușurință și cu succes cu toate sistemele sovietice, cu sistemele NATO”, a spus Prigojin, care s-a plâns că aparatul de apărare al Rusiei nu își susține luptătorii, care au jucat un rol cheie în puținele victorii revendicate de Rusia în timpul conflictului.

Comunicatele de presă frecvente și dure ale lui Prigojin și criticile sale deloc reținute și insultele la adresa înalților oficiali ruși și a militarilor au devenit o marcă personală, determinându-i pe unii să speculeze că omul de afaceri legat de Kremlin adăpostește ambiții politice care ar putea include chiar provocarea lui Putin.

În ultimele luni, în timp ce grupul său de mercenari, așa-zis privat, a suportat greul luptei acerbe din Bahmut și din jurul său, Prigojin a ieșit în lumina reflectoarelor.

Compania sa a lansat videoclipuri în care îl înfățișează personal vizitând închisori pentru a recruta condamnați care să lupte în Ucraina și făcând turul străzilor cucerite din Bahmut, uneori pline cu cadavre.

Videoclipurile sale au îngrozit lumea, imagini care au devenit o parte integrantă a mărcii Prigojin și a schimbării brutale pe care a suferit-o cultura politică rusă de când Putin a invadat Ucraina.

În interviu, Prigojin și-a reiterat criticile anterioare la adresa principalilor oficiali ai apărării țării, acuzându-i pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, de neprofesionalism și corupție, care au dus la pierderea trupelor rusești în Ucraina.

Prigojin a criticat, de asemenea, și elita Rusiei, care le-a permis propriilor copii să se sustragă de la mobilizare și „să se bucure de viață și să se distreze în Dubai și în alte părți”, sugerând că războiul din Ucraina ar putea duce la „ceea ce s-a întâmplat în 1917” în Rusia, adică o revoltă în masă a soldaților și la refuzul lor de a lua parte la Primul Război Mondial, care a dus la Revoluția Rusă.

„Suntem într-un asemenea punct încât am putea pierde Rusia - asta este principala problemă. Trebuie să impunem legea marțială", a spus el, concluzionand că „scenariul pentru noi nu va fi bun, și de aceea trebuie să ne pregătim pentru un război anevoios”.

XS
SM
MD
LG