Linkuri accesibilitate

Explozie lângă centrala nucleară de la Zaporojie


O bombă rusească a explodat lângă unitatea 4 a centralei Nucleare Zaporojie, anunță Energoatom. Forțele de ocupație i-au amenințat pe angajații ucraineni și le-au cerut să nu spună nimic inspectatorilor internaționali.

„O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unităţi energetice de la centrala nucleară ZNPP. Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară prin minarea perimetrului din jurul centralei. Iar aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe”, a declarat joi compania ucraineană Energoatom într-un comunicat, citat de The Guardian.

Trupele rusești le-au transmis angajaților că propria lor mină a explodat, potrivit The Guardian.

„După cum au declarat chiar teroriştii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, ruşii au încercat să îi "liniştească" pe muncitori şi să îşi acopere rapid urmele pentru ca experţii AIEA să nu o vadă”, susţine Energoatom în comunicat.

„Cea mai mare instalaţie nucleară din Europa continuă să sufere de pe urma acţiunilor arbitrare ale militarilor ruşi şi a acoliţilor lor, în timp ce personalul ucrainean încearcă cu disperare să menţină siguranţa nucleară şi a radiaţiilor pe întreg continentul”, arată sursa citată.

.î Din fericire, nu sunt răniți și nici pagube materiale. În camera generatorului de la unitatea 4 au fost filmate, anul trecut, mai multe camioane rusești pline cu arme și muniție. Situl din sud-estul Ucrainei este în prezent operat de personalul ucrainean, dar se află încă sub control militar rus de aproximativ un an.

Nu au fost înregitrați morți sau răniți.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG