Linkuri accesibilitate

Premierul Olandei: Primul F-16 pentru Ucraina ajunge în România în două săptămâni


Primul avion de luptă F-16 donat Ucrainei de Țările de Jos va ajunge în noiembrie în România, unde piloții ucraineni vor fi instruiți.
Primul avion de luptă F-16 donat Ucrainei de Țările de Jos va ajunge în noiembrie în România, unde piloții ucraineni vor fi instruiți.

Primul avion de luptă F-16 fabricat în SUA pe care Țările de Jos îl donează Ucrainei va ajunge în centrul de antrenament al României în termen de două săptămâni, a declarat luni premierul olandez în exercițiu Mark Rutte.

„Mă aștept ca rachetele Patriot să fie livrate în curând, pentru a ajuta Ucraina în iarna viitoare. Și aceeași viteză este valabilă pentru F-16”, a spus Rutte în timpul unei videoconferințe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Primele vor fi expediate la centrul de instruire din România în următoarele două săptămâni, astfel încât în ziua respectivă ne vom pregăti pentru pregătirea ulterioară”, a spus el.

Danemarca, Norvegia și Belgia au anunțat, de asemenea, că vor oferi Ucrainei avioane F-16.

România, Olanda și compania Lockheed Martin au semnat pe 29 august scrisoarea de intenție pentru înființarea centrului de pregătire pentru avioane de luptă F-16. Va fi un centru regional pentru țările NATO, cu sediul la baza aeriană de la Fetești, dar de care vor beneficia și piloții ucraineni.

Documentul a fost semnat de România în calitate de țară gazdă, Olanda ca țară care va furniza avioanele F-16 pentru instruire și de compania producătoare a aeronavelor Lockheed Martin, la Toledo, în Spania, unde a avut loc reuniunea informală a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană.

Înființarea centrului la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” este „menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16” și „în derularea unui spectru variat de misiuni strategice”, spune ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, a compleat ministrul, conform unui comunicat al MApN.

Deocamdată este necunoscut numărul avioanelor dislocate de Olanda pentru centrul din România.

Forțele aeriene olandeze operează 42 de avioane de luptă F-16, iar la mijlocul lunii august premierul Mark Rutte s-a angajat să doneze o parte dintre ele Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România în milioane de povești. La mulți ani!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
XS
SM
MD
LG