Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Piloții ucraineni vor fi pregătiți pe avioane F-16 în România și Danemarca. Detaliile, în curs de elaborare


Imagine de arhivă: un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 zboară alături de două avioane de luptă F-16 americane.
Imagine de arhivă: un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 zboară alături de două avioane de luptă F-16 americane.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a reconfirmat că piloții ucraineni vor fi instruiți pe avioane de luptă F-16 în Danemarca și România, dar sunt luate în considerare și alte locații.

„Înaintăm cu (demersurile pentru) antrenamentul pe F-16 pentru piloții ucraineni în România și Danemarca. Datele, locațiile, durata, toate acestea sunt încă în curs de elaborare”, a răspuns John Kirby, la o conferință de presă de miercuri, întrebat dacă există un consens între SUA și aliații europeni.

„Nu pot să vă dau o zi din calendar și să vă spun: «Ei bine, va începe în România aici, și va începe în Danemarca acolo». Pur și simplu nu știu. Încă lucrăm la asta. Dar știm că va fi în Danemarca și în România”, a continuat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

„Și ar putea fi și alte locații. La asta ne uităm acum. Știu că britanicii încep, de asemenea, cursuri de limba engleză pentru piloții ucraineni, astfel încât aceștia să poată opera efectiv comenzile unui F-16. Deci asta - asta va începe aici, cred, în curând”, a mai spus oficialul american.

„Cu toții luăm acest lucru cu sentimentul de urgență corespunzător și vrem să îi instruim cât mai mult posibil - sau cât mai repede posibil”, a menționat el.

Precizările oficialului american au venit după ce Politico a scris marți că partenerii occidentali nu au căzut încă de acord asupra unui plan pentru a-i instrui pe piloții ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16.

Publicația mai menționează, citând surse din administrația americană, că o altă idee care a fost discutată este de a trimite piloți ucraineni în SUA, pentru a fi instruiți într-o unitate a Gărzii Naționale Aeriene din Arizona.

Este o bază în care partenerii SUA se antrenează deja pentru a învăța cum să opereze avioanele F-16.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG