Linkuri accesibilitate

Zelenski, în Finlanda. Declarație a țărilor nordice de susținere a admiterii Ucrainei în NATO și UE


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său finlandez, Sauli Niinisto
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său finlandez, Sauli Niinisto

Un grup de țări nordice susțin ca Ucraina să devină membră a NATO și UE și au lansat o declarație comună în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Finlanda.

Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda au emis o declarație comună în care au spus: „Țările nordice își vor continua sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atâta timp cât este nevoie”.

Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, a declarat că Ucraina va fi „accentul principal” al summitului Consiliului Europei care va avea loc în mai, în capitala țării, Reykjavik.

Omologul ei suedez, Ulf Kristersson, a spus că salută pașii pe care UE îi face pentru a trimite muniție în Ucraina.

„Continuăm să sprijinim procesul de aderare al Ucrainei bazat pe merit în vederea aderării la UE”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat: „Acest război trebuie să se termine, iar agresorul trebuie să-l pună capăt”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG