Linkuri accesibilitate

Zelenski, în Finlanda. Declarație a țărilor nordice de susținere a admiterii Ucrainei în NATO și UE


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și omologul său finlandez, Sauli Niinisto

Un grup de țări nordice susțin ca Ucraina să devină membră a NATO și UE și au lansat o declarație comună în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski în Finlanda.

Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca și Islanda au emis o declarație comună în care au spus: „Țările nordice își vor continua sprijinul politic, financiar, umanitar și militar atâta timp cât este nevoie”.

Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, a declarat că Ucraina va fi „accentul principal” al summitului Consiliului Europei care va avea loc în mai, în capitala țării, Reykjavik.

Omologul ei suedez, Ulf Kristersson, a spus că salută pașii pe care UE îi face pentru a trimite muniție în Ucraina.

„Continuăm să sprijinim procesul de aderare al Ucrainei bazat pe merit în vederea aderării la UE”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat: „Acest război trebuie să se termine, iar agresorul trebuie să-l pună capăt”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG