Linkuri accesibilitate

Acord de finanțare FMI-Ucraina, de 880 milioane de dolari


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susținut o conferință de presă după întâlnirea din decembrie 2023 cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, la sediu FMI de la Washington, SUA - 11 decembrie 2023
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susținut o conferință de presă după întâlnirea din decembrie 2023 cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, la sediu FMI de la Washington, SUA - 11 decembrie 2023

Ucraina și Fondul Monetar Internațional (FMI) au ajuns la un acord de finanțare privind a treia revizuire a programului pe patru ani al Fondului extins (EFF), deschizând calea pentru plata a 880 de milioane de dolari către Ucraina.

Aceasta ar fi prima dintre cele patru plăți la care se așteaptă Kievul în acest an, în valoare totală de 5,4 miliarde de dolari.

FMI a aprobat un acord cu Ucraina pentru un ajutor de finanțare pe patru ani în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie 2023.

A fost prima dată când FMI a împrumutat o țară aflată în război.

Plata ar putea deveni a doua ca mărime financiară destinată salvării Ucrainei, după granturile și împrumuturile UE, dacă SUA nu aprobă mai multe ajutoare.

Echipa FMI a evaluat „programul să fie în linii mari pe drumul cel bun”, deoarece toate criteriile cantitative, cu excepția unuia, au fost îndeplinite, deschizând Consiliului Executiv al FMI posibilitatea de a da undă verde noii tranșe.

Singurul criteriu de performanță care lipsește a fost „o mică pierdere a veniturilor fiscale din cauza blocajelor la frontieră”, a spus organizația internațională.

Transportatorii și fermierii polonezi au blocat intermitent traficul la granița cu Ucraina din noiembrie 2023.

„Sunt bucuros să anunț că personalul FMI și autoritățile ucrainene au ajuns la un acord cu privire la cea de-a treia revizuire a FEP”, a declarat Gavin Gray, șeful echipei FMI care a purtat discuții cu oficiali ucraineni la Varșovia între 17-22 februarie.

„Acordul este supus aprobării de către Comitetul executiv al FMI, urmând a fi analizat în următoarele săptămâni”.

Echipa FMI a spus că economia Ucrainei a cunoscut o dinamică pozitivă de creștere puternică, scădere a inflației și consolidare a rezervelor în 2023, dar perspectivele pentru 2024 rămân foarte incerte pe măsură ce războiul continuă.

„Nevoile de finanțare fiscală rămân foarte ridicate în 2024, reflectând presiunile cheltuielilor legate de război. Bugetul 2024 rămâne ancora potrivită pe termen scurt pentru politicile fiscale și, în acest context, eforturile ar trebui să se concentreze pe asigurarea unor venituri adecvate, prioritizarea cheltuielilor și exploatarea internă. lichiditatea pieței”, a comentat Gray.

„Autoritățile sunt pregătite să răspundă rapid șocurilor și au luat deja măsuri pentru a aborda tensiunile de lichiditate care au apărut la începutul anului din cauza întârzierilor de finanțare externă”, a adăugat oficialul FMI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG