Linkuri accesibilitate

Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)
Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)

Război în Ucraina | Zelenski: Rachete rusești au lovit Polonia. Doi morți. Moscova: o provocare deliberată. Polonia invocă articolul 4

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor puterilor mondiale reuniți în Indonesia și a spus că războiul poate înceta dacă Rusia cu respectarea mai multor condiții. Acestea trebuie să plece de la respectarea independenței și teritoriului Ucrainei, a spus el.

Principalele evenimente:

23:21 15.11.2022

Polonia crește gradul de alertă și invocă articolul 4 din Tratatul NATO

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a unui comitet guvernamental pentru afaceri de securitate națională și apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter.

Membrii Consiliului de Securitate polonez iau în calcul creșterea gradului de alertă și invocarea articolului 4: „Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera căeste amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți.”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a făcut marți noapte un apel la calm. „Să fim prudenți, să nu ne lăsăm manipulați. Trebuie să ne bazăm pe fapte”, a spus Morawiecki, citat de Onet.pl. El a anunțat principalele măsuri luate de țara sa după evenimentul tragic de la granița cu Ucraina. „În primul rând, am decis să creștem gradul de pregătire a unor trupe, inclusiv monitorizarea spațiului aerian. În al doilea rând, efectuăm analize cu aliații noștri cu privire la potențiala activare a Articolului 4 al Tratatului NATO de la Washington. Verificăm condițiile pentru ca acest articol să fie folosit. În al treilea rând, am decis să îl convocăm pe ambasadorul rus la Ministerul Afacerilor Externe. Să fim prudenți, să nu ne lăsăm manipulați. Trebuie să ne bazăm pe fapte (...) Doi compatrioți de-ai noștri și-au pierdut viața. Gândurile mele sunt alături de cei dragi lor. Ne amintim durerea, ne amintim tot ceea ce s-a întâmplat acolo și vă asigur că nu îi vom lăsa singuri cu această tragedie. Am cerut sprijin din partea aliaților cu care suntem în contact permanent”.

Viceprim-ministrul leton Artis Pabriks a declarat pe Twitter că Rusia „a tras rachete care vizează nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia”.

Două persoane au fost ucise într-o explozie la Przewodow, un sat din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, au declarat pompierii marți, în timp ce aliații NATO au investigat informații potrivit cărora explozia ar fi rezultatul rachetelor rusești.

Associated Press a citat anterior un înalt oficial al serviciilor secrete americane care a spus că explozia s-a datorat rachetelor rusești care au trecut în Polonia.

Dar Pentagonul a spus că nu poate confirma informațiile. Casa Albă a mai spus că nu poate confirma rapoartele care vin din Polonia și că lucrează cu guvernul polonez pentru a aduna mai multe informații.

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora rachete rusești ar fi lovit teritoriul polonez, descriindu-le drept „o provocare deliberată menită să escaladeze situația”. Acesta a adăugat într-o declarație: „Nu au fost făcute lovituri asupra țintelor din apropierea graniței de stat ucrainene-polone prin mijloace rusești de distrugere”. Kremlinul nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Oficiali din Norvegia, Lituania și Estonia - membri ai alianței de apărare NATO - au declarat că încearcă să afle mai multe informații. „Acesta este un incident foarte grav, dar multe rămân neclare”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt, potrivit agenției de știri norvegiene NTB.

Membrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sunt angajați în apărarea colectivă, iar posibilitatea ca explozia poloneză să fi rezultat dintr-o lovitură rusească intenționată sau accidentală a creat panică. „Fiecare centimetru din teritoriul #NATO trebuie apărat!”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda pe Twitter.

Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat, potrivit BNS Newswire: „Discutăm cu aliații noștri cum să răspundem la ceea ce s-a întâmplat în comun și în mod decisiv”.

Radio polonez ZET a transmis că două rachete rătăcite au lovit Przewodow, ucigând două persoane, fără a oferi mai multe detalii. „Pompierii sunt la fața locului, nu este clar ce s-a întâmplat”, a declarat Lukasz Kucy, un ofițer de serviciu la un post de pompieri din apropierea satului polonez.

Rusia a lovit marți orașele din Ucraina cu rachete, în atacuri despre care Kievul a spus că reprezintă cel mai puternic val de lovituri cu rachete din aproape nouă luni de război. Unele au lovit Liov, care se află la mai puțin de 80 km (50 mile) de granița cu Polonia.

Agenția de știri de stat PAP a raportat că guvernul polonez va organiza o întâlnire la ora 20.00 GMT. Muller a declarat reporterilor apoi că guvernul a fost convocat din cauza „situației de criză”, adăugând că informațiile relevante vor fi prezentate publicului ulterior. El a cerut presei să nu publice „informații neverificate” între timp.

23:16 15.11.2022

NATO: Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu Aliatul nostru Polonia.

NATO a comentat acum rapoartele conform cărora rachete rusești au lovit Polonia.

De la un oficial NATO:Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu Aliatul nostru Polonia, scrie The Guardian.

23:14 15.11.2022

MApN monitorizează incidentul din Polonia

„Ministerul Apărării Naționale monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața”, transmite MApN într-un comunicat remis presei marți seară.

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, „solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional.”

23:05 15.11.2022

Germania monitorizează rapoartele conform cărora rachete rusești au traversat Polonia

Germania a spus că monitorizează rapoartele conform cărora rachete rusești au traversat Polonia, adăugând că este în contact cu Polonia și alți membri NATO, a raportat Reuters.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a postat pe Twitter despre aceste rapoarte:

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG