Linkuri accesibilitate

Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)
Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)

Război în Ucraina | Zelenski: Rachete rusești au lovit Polonia. Doi morți. Moscova: o provocare deliberată. Polonia invocă articolul 4

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor puterilor mondiale reuniți în Indonesia și a spus că războiul poate înceta dacă Rusia cu respectarea mai multor condiții. Acestea trebuie să plece de la respectarea independenței și teritoriului Ucrainei, a spus el.

Principalele evenimente:

08:03 15.11.2022

ONU adoptă o rezoluție privind tragerea la răspundere a Rusiei pentru invadarea Ucrainei

Adunarea generală a ONU a aprobat o rezoluție prin care cere Rusiei să fie trasă la răspundere pentru invazia sa în Ucraina, inclusiv prin acordarea de reparații Kievului.

Rezoluția, susținută de 94 din cei 193 de membri ai adunării, spune că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru încălcările dreptului internațional în sau împotriva Ucrainei.

Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor faptelor sale internaționale ilicite, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv orice prejudiciu, cauzat de astfel de acte”, se arată în rezoluție.

08:11 15.11.2022

Zelenski la G20, despre încetarea războiului: trebuie respectate mai multe condiții

Retragerea trupelor ruse, recunoașterea teritoriului Ucrainei și plata de despăgubiri de către Rusia sunt condiții pentru ca războiul să înceteze, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs adresat, de la distanță liderilor lumii reuniți la summit-ul G20 din Indonezia, scrie The Guardian.

Acum „e timpul” pentru ca „războiul distuctiv” al Rusiei să înceteze, a spus Volodimir Zelenski, menționânc că sunt necesare mai multe condiții ca acest lucru să se întâmple.

El le-a mai transmis liderilor G20, for pe care l-a numit de altfel G19, excluzând Rusia, să pregătească o conferință în care să fie definitivate condiții clare post război, astfel încât o agresiune ulterioară a Rusiei să nu fie posibilă.

Nimeni nu are dreptul de a folosi un șantaj nuclear, a mai spus pe de altă parte Zelenski.

09:32 15.11.2022

Președintele FIFA cere încetarea focului în Ucraina pe durata Mondialului din Quatar

Președintele Federației Internaționale de FOTBAL (FIFA), Gianni Infantino, a făcut o pledoarie pentru încetarea focului în Ucraina, pe durata Cupei Mondiale la fotbal, transmite agenția germană de presă (DPA).

Competiția, care ar urma să fie vizionată de peste 5 miliarde de oameni, se va desfășura între 20 noiembrie - 18 decembrie, în Qatar.

„Rugămintea mea este să încetați focul, timp de o lună, pe durata Cupei Mondiale”, a transmis Infantino, în cadrul unui prânz cu liderii celor mai puternice economii din lume, reuniți la summit-ul din Bali, Indonezia, conform sursei citate.

Pregătiri pentru Cupa Mondială din Qatar.
Pregătiri pentru Cupa Mondială din Qatar.

Rusia a fost exclusă din competițiile internaționale de fotbal, după invadarea Ucrainei, în timp ce Ucraina a ratat calificarea la turneul final.

Președintele FIFA a subliniat rolul de platformă a păcii pe care îl are un Campionat Mondial de fotbal.

„Sunteți liderii lumii, aveți posibilitatea să influențați cursul istoriei”, a mai spus Gianni Infantino, care a participat la întâlnirea informală alături de președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, la invitația gazdei summit-ului, Joko Widodo, președintele Indoneziei.

La rândul său, Thomas Bach le-a transmis liderilor mondiali că sportivii trebuie să fie acceptați în competiții pe baza meritelor sportive și nu a afilierii politice, mai scrie DPA.

10:41 15.11.2022

Macron îi cere președintelui Chinei să preseze Rusia pentru încetarea războiului

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a cerut omologului său chinez, Xi Jinping, să pună presiune pe Rusia, pentru a ajunge la masa negocierilor și a pune capăt războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

Emmanuel Macron i-a cerut lui Xi Jinping „să îi transmită președintelui Putin să evite escaladarea și să revină cu seriozitate la masa negocierilor”, după discuții purtate înainte de deschiderea lucrărilor summit-ului G20 din Indonezia, mai menționează publicația britanică.

Emanuel Macron participă la summit-ul G20 din Indonezia.
Emanuel Macron participă la summit-ul G20 din Indonezia.

Macron a mai spus că țările lumii trebuie să își unească forțele pentru a răspunde „crizelor internaționale, precum războiul declanșat de Rusia în Ucraina”.

Președintele chinez nu a abordat subiectul războiului, dar a spus că lumea trece printr-o „perioadă de tulburări și transformări” și a făcut un apel la „deschidere și cooperare”, mai notează jurnaliștii britanici, citând o publicație chineză.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG