Linkuri accesibilitate

Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)
Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)

Război în Ucraina | Zelenski: Rachete rusești au lovit Polonia. Doi morți. Moscova: o provocare deliberată. Polonia invocă articolul 4

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor puterilor mondiale reuniți în Indonesia și a spus că războiul poate înceta dacă Rusia cu respectarea mai multor condiții. Acestea trebuie să plece de la respectarea independenței și teritoriului Ucrainei, a spus el.

Principalele evenimente:

18:11 15.11.2022

Bombardamentele rusești din Ucraina au lăsat Moldova fără curent

Mai multe localități din R. Moldova au rămas fără curent după ce la ora 16:37 a avut loc „o deconectare avariată în sistemul de transport operat de Moldelectrica”, potrivit Premier Energy Distribution.

„Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Totodată, oficialul a menționat că liniile nu au fost avariate, dar s-au „deconectat automat ca și măsură de siguranță”. În prezent, Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Datele Moldelectrica arată că Moldova nu mai primește curent din România, pe linia Isaccea - Vulcănești-Cuciurgan, care traversează inclusiv teritoriul ucrainean și regiunea transnistreană. Presa din stânga Nistrului a anunțat, de asemenea, pene de curent.

Directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, a explicat pentru zdg.md că, după ce a căzut linia de înaltă tensiune, a apărut o „diferență față de frecvențele europene”, la restabilirea căreia se lucrează în regim de urgență.

19:56 15.11.2022

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat atacurile cu rachete ale Rusiei și a promis că va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Într-un tweet, Blinken a spus că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demonstrat din nou spirit de lider, dând semnale clare că este pregătit „pentru diplomație, pentru un sfârșit just al războiului început de Rusia”.

Răspunsul de la Moscova „a fost un alt val de rachete”, a spus el. „Aceste atacuri nu vor învinge voința Ucrainei, vom fi alături de Ucraina cât va fi nevoie.”

20:41 15.11.2022

Opt ​​drone kamikaze rusești și o rachetă rusească trimise deasupra Odesei au fost doborâte de apărarea antiaeriană

Reporterii The Guardian din regiunea Nikolaev au auzit o serie de explozii și au relatat despre lansarea unei serii de rachete vizibile din regiunea Odesa.

Câteva minute mai târziu, șeful administrației militare Maxim Marșenko a confirmat că forțele de apărare aeriană ale Ucrainei de la Odesa au doborât opt drone kamikaze rusești și o rachetă rusească.

21:12 15.11.2022

China laudă atitudinea „responsabilă” a Rusiei față de războiul nuclear

Ministrul de externe al Chinei Wang Yi (dreapta) a lăudat atitudinea „rațională” și „responsabilă” a Rusiei față de războiul nuclear în timpul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov (stânga) la summitul G20.

China a observat că Rusia a reafirmat recent poziția stabilită conform căreia 'un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată', ceea ce arată atitudinea rațională și responsabilă a Rusiei”, a spus Wang a fost citat de agenția de știri de stat Xinhua.

Ministrul chinez a mai spus că Beijingul este încântat să vadă Moscova și a semnalat disponibilitatea de a se angaja în discuții despre Ucraina și de a accepta să reia inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de externe.

China este „dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a-și promova schimburile și comunicarea la nivel înalt în diverse domenii, „pentru a aprofunda cooperarea practică bilaterală și pentru a facilita schimburile de personal”, a mai spus Wang.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG