Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

14:25 16.9.2022

În groapa comună descoperită la Izium sunt în majoritate civili

Majoritatea persoanelor găsite în groapa comună din orașul Izium sunt civili, a declarat vineri șeful poliției ucrainene, pe baza unei estimări preliminare, transmite Reuters.

Întrebat dacă groapa comună conținea în principal civili sau soldați, șeful poliției, Ihor Klymenko, a declarat într-o conferință de presă că "la o estimare preliminară, civili. Deși avem informații că acolo sunt soldați, încă nu am recuperat nici măcar unul".

Autoritățile ucrainene au declarat că au descoperit o groapă comună cu 440 de cadavre în Izium, un fost bastion al liniei de front rusești, și au spus că aceasta este o dovadă a crimelor de război comise de invadatori.

12:52 16.9.2022

Zelenski acuză Rusia de crime de război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram pentru a lăuda forțele armate ale Ucrainei pentru că au respins ocupanții în Harkov și a acuzat din nou Rusia de crime de război.

„Începând de astăzi, aproape întreaga regiune Harkov este de-ocupată. A fost o mișcare fără precedent a războinicilor noștri – ucrainenii au reușit din nou să facă ceea ce mulți considerau imposibil.

Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Și în acest timp, ocupanții nici nu au încercat să facă nimic pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, în unele dintre ele nu există nici o casă neavariată. Rusia nu poate aduce nimic altceva decât genocid”.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili și infrastructura civilă de când a invadat Ucraina în februarie, în ceea ce ea descrie drept o „operație militară specială”.

12:45 16.9.2022

Cel mai important propagandist al Kremlinului: „Războiul a venit la noi acasă”

Propaganda rusă, care în urmă cu șase luni spunea că Kievul va fi ocupat în două zile și amenința Occidentul cu arma nucleară, le cere rușilor să se pregătească de război chiar pe teritoriul Federației Ruse.

Rușii par a se pregătească pentru ziua când „operațiunea specială” se vor desfășura pe teritoriul Federației Ruse. Avertismentele sunt distribuite de cel mai important propagandist al Kremlinului, Vladimir Solovyov , care se laudă cu o audienţă de un milion de telespectatori.

"Liniile defensive trebuie construite rapid, eficient, la o mare profunzime. Și în conformitate cu toate regulile științei militare. Războiul a venit la noi acasă, cine și de ce a comandat asta e o altă întrebare, o vom analiza mai târziu”, spune Vladimir Solovyov într-un mesaj pe Telegram.

Anterior, pe fundalul contraofensivei de succes a forțelor armate ale Ucrainei în regiunea Harkov, propaganda rusă a început să pregătească cetățenii pentru pierderea controlului asupra Belgorodului.

În regiunea Belgorod, exploziile la instalații importante din punct de vedere strategic au fost frecvente în ultima vreme. Pe 15 septembrie a avut loc un incendiu la punctul vamal prin care rușii și colaboraționiștii fug din Ucraina în Federația Rusă.

12:13 16.9.2022

Ucraina este acuzată de ruși că lovește clădirile administrației din Herson

Agențiile de presă Tass și RIA Novosti raportează că au avut loc explozii în centrul orașului ocupat Herson, potrivit The Guardian.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii Forțelor Armate ale Ucrainei în centrul orașului Herson de către rachetele Himars. Cel puțin cinci obuze au căzut în apropierea administrației regionale.

Ekaterina Gubareva, adjunctul șefului administrației militaro-civile a regiunii a declarat pentru RIA Novosti că una dintre rachetele a lovit clădirea Administrației Militare.

Există clipuri video postate pe rețelele de socializare și de RIA Novosti care par să arate pagube produse clădirilor, cel puțin un cadavru și o persoană cu răni. Locația și ora la care a fost realizat videoclipul nu au fost verificate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG