Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

15:40 16.9.2022

Zece camere de tortură descoperite în regiunea eliberată Harkov

Un polițist ucrainean citește despre numărul de zile și o rugăciune care sunt mâzgălite pe peretele din subsolul unui birou de poliție, folosit de militarii ruși ca loc de detenție, în orașul Balakliia, recent eliberat de forțele armate ucrainene, în regiunea Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.
Un polițist ucrainean citește despre numărul de zile și o rugăciune care sunt mâzgălite pe peretele din subsolul unui birou de poliție, folosit de militarii ruși ca loc de detenție, în orașul Balakliia, recent eliberat de forțele armate ucrainene, în regiunea Harkov, Ucraina, 13 septembrie 2022.

„În teritoriile deocupate din regiunea Harkov au fost descoperite până acum zece camere de tortură. Șase dintre ele se aflau în orașul Izium, în locurile de desfășurare a forțelor armate ruse, angajați ai FSB, reprezentanți ai poliției ruse - 'SOBR' - și ai altor unități. Două camere de tortură în orașul Balaklia. O cameră de tortură în satul Hrakovo, districtul Ciuhuiv, și o cameră de tortură în orașul Vovchansk. Știm cu siguranță că oamenii au fost torturați acolo și avem deja informații despre cei care au murit acolo”, a declarat șeful Poliției Naționale, Ihor Klimenko, potrivit Ukrinform.

Potrivit acestuia, moartea unui bărbat de 40 de ani din cauza torturii în Balaklia a fost deja confirmată: „Este vorba despre un fermier local care a fost torturat până la moarte. A fost ucis cu un ștreang”.

Ucraina acuză Rusia că a torturat cetățeni srilankezi

În plus, forțele de ordine au eliberat cetățeni din Sri Lanka, care au fost capturați în timp ce încercau să ajungă la Harkov.

„Erau șapte cetățeni din Sri Lanka, studenți ai Colegiului Medical din Kupiansk. După ce ocupanții au intrat în oraș, au încercat să ajungă la Harkov. Au fost reținuți și plasați într-o celulă în Vovceansk, au fost torturați. Le-au fost smulse unghiile cu un clește. Toți sunt într-o stare de instabilitate emoțională. Acești oameni au stat în camere de tortură timp de mai multe luni”, a declarat Klimenko.

Șeful poliției ucrainene a mai spus că, prin torturarea civililor, soldații ruși au încercat să afle informații despre desfășurarea trupelor ucrainene ori despre posibilele grupuri de recunoaștere-subversiune în teritoriile ocupate.

Inclusiv femei au fost torturați și ținute în captivitate de la trei zile până la aproximativ două luni, a adăugat el.

15:45 16.9.2022

Cadavre cu frânghii în jurul gâtului și mâini legate

Morminte neidentificate ale civililor și soldaților ucraineni într-un cimitir din zona recent recucerită a orașului Izium, Ucraina, 15 septembrie 2022.
Morminte neidentificate ale civililor și soldaților ucraineni într-un cimitir din zona recent recucerită a orașului Izium, Ucraina, 15 septembrie 2022.

Reporterii Reuters prezenți la Izium relatează că mai multe cadavre descoperite în groapa comună aveau frânghii în jurul gâtului și mâinile legate - indicii că este posibil ca aceste persoane să nu fi fost ucise doar de bombardamente și lovituri aeriene, ci torturate.

Vineri la prânz, poliția ucraineană și experții criminaliști încă ajutau la exhumarea cadavrelor din locul marcat de cruci de lemn, unde autoritățile au declarat că au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre.

În timp ce autoritățile au declarat că unii au fost uciși de bombardamente și lovituri aeriene, anchetatorii s-au pregătit pentru ce este mai rău, după descoperirile de civili uciși care prezentau semne de tortură în Bucea și în alte teritorii ocupate anterior.

17:05 16.9.2022

Oficial: Este posibil ca forțele rusești să fi ucis mai mulți oameni la Izium decât la Bucea

Oleh Kotenko, comisarul guvernamental pentru persoanele dispărute, a început exhumarea cadavrelor din groapa comună descoperită lângă orașul Izium, recent eliberat de forțele ucrainene, din regiunea Harkov.

Poliția ucraineană a declarat joi că a găsit un loc de înmormântare în masă care conținea aproximativ 440 de morminte.

Însă oficialul ucrainean a declarat că numărul morților de la Izium ar putea fi mult mai mare decât cel din Bucea, suburbia Kievului unde cel puțin 458 de persoane au fost găsite moarte după eliberarea de sub ocupația rusă, în luna aprilie.

Medicii legiști ucraineni și francezi exhumă trupurile victimelor din Bucea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

17:47 16.9.2022

Un oficial pro-rus din Berdiansk ar fi fost ucis împreună cu soția sa

Autoritatea separatistă din Berdiansk, susținută de Rusia, a acuzat Ucraina că l-a ucis pe viceprimarul impus de Rusia, împreună cu soția sa, transmite The Guardian.

Cei doi au condus comisia electorală teritorială a orașului pentru referendumul de aderare la Rusia.

Administrația orașului nu a oferit detalii cu privire la modul în care Oleg Boyko și soția sa, Liudmila, au fost uciși în garajul lor din Berdiansk, oraș aflat în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Administrația pro-Kremlin a orașului a descris doar o „dublă crimă care nu va rămâne nepedepsită și fără răspuns”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG