Linkuri accesibilitate

Un senator american cere companiilor de top de servicii petroliere să înceteze investițiile în producția rusească de petrol


Robert Menendez, șeful comisiei de politică externă din Senatul SUA
Robert Menendez, șeful comisiei de politică externă din Senatul SUA

Senatorul Bob Menendez, un democrat din New Jersey, a criticat investițiile făcute de SLB, Baker Hughes și Halliburton în menținerea producției de petrolul rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Moscovei invadatoare.

Rusia a importat tehnologie de peste 200 de milioane de dolari de la cele trei companii, arată datele vamale obținute de B4Ukraine și verificate de AP.

Șeful comisiei de politică externă din Senatul american le cere acestor companii să înceteze să mai alimenteze producția rusească de petrol.

Liderul de piață SLB, fost Schlumberger, chiar și-a crescut afacerile în Rusia.

Producția de petrol a Rusiei este greu de subminat, dar analiştii spun că dacă toate companiile americane de servicii petroliere s-ar fi retras, producţia rusească de petrol s-ar fi resimțit.

„Compania dumneavoastră a căutat să obțină profit. Pur și simplu nu există o explicație pentru acest comportament, în afară de câștigurile în dolari”, a spus Menendez într-o scrisoare din 27 iulie adresată șefilor celor trei companii.

Halliburton și-a încetat operațiunile în Rusia la mai puțin de șase luni de la invazie, în timp ce Baker Hughes și-a vândut afacerea de servicii pentru câmpuri petroliere în Rusia după aproximativ nouă luni. SLB a anunțat că va înceta exportul de tehnologie în Rusia la două zile după ce AP a cerut un comentariu final asupra primului său raport, în iulie.

În schimb, companiile petroliere precum Shell și BP au anunțat că vor părăsi Rusia în câteva zile sau săptămâni de la invazie, eliminând miliarde de dolari.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG