Linkuri accesibilitate

Iranul a introdus clandestin drone în Rusia folosind bărci și companii aeriene


 Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită la Teheran în noiembrie trecut, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene.
Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită la Teheran în noiembrie trecut, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene.

Iranul a folosit bărci și o companie aeriană de stat pentru a introduce noi tipuri de drone armate avansate cu rază lungă de acțiune în Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Cel puțin 18 dintre drone au fost livrate marinei lui Vladimir Putin după ce ofițerii și tehnicienii ruși au făcut o vizită la Teheran în noiembrie trecut, unde li s-a arătat o gamă completă de tehnologii iraniene, scrie The Guardian.

Delegația rusă formată din 10 persoane a selectat șase drone Mohajer-6, care au o rază de acțiune de aproximativ 200 km și poartă două rachete sub fiecare aripă, împreună cu 12 drone Shahed 191 și 129.

Spre deosebire de mai cunoscutele drone Shahed 131 și 136, care au fost utilizate intens de Rusia în raidurile kamikaze împotriva țintelor ucrainene, dronele cu rază lungă de acțiune sunt proiectate să livreze bombe și să se întoarcă intacte la bază.

Dezvăluirile demonstrează apropierea tot mai mare dintre Iran și Rusia, care împărtășesc o ostilitate față de SUA, de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie anul trecut.

În august, oficialii americani au declarat că Iranul a început să prezinte dronele Shahed 191 și 129 în iunie Rusiei și au spus că se așteptau ca Teheran să le vândă Moscovei.

Dronele Mohajer-6 au început să fie doborâte în Ucraina din luna septembrie, când oficialii ucraineni au făcut dovada folosirii lor de armata rusă.

Din ce în ce mai lipsită de rachete pentru a-și susține campania brutală de bombardare a orașelor și orașelor Ucrainei, Rusia a apelat la Iran și, de asemenea, la Coreea de Nord pentru a-și reface stocurile.

Ucraina se teme că Rusia intenționează să lanseze un atac major în jurul aniversării unui an de la război, în mai puțin de două săptămâni.

Între timp, SUA, Regatul Unit și alte guverne occidentale au monitorizat cu atenție cooperarea în materie de arme, parțial într-un efort de a preveni escaladarea acesteia. Moscova a căutat, de asemenea, să cumpere rachete balistice, deși nu există nicio dovadă publică că Teheranul a fost de acord să le trimită.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG