Linkuri accesibilitate

Alarmele aeriene au sunat în mai multe părți ale Ucrainei, oamenii fiind îndemnați să se îndrepte spre adăposturi.

Războiul din Ucraina | Nou raid aerian rusesc cu peste 100 de rachete deasupra Ucrainei. Majoritatea au fost anihilate înainte de țintă

Armata rusă a lansat un nou raid de atacuri, cu peste 100 de rachete în mai multe părți ale Ucrainei. Alarmele au sunat inclusiv la Kiev

Principalele evenimente:

21:13 5.12.2022

Detalii despre cele două baze rusești lovite

Exploziile de la bazele aeriene Engels-2 și Dyagilevo, dacă se confirmă ca fiind ale Ucrainei, ar însemna cel mai profund atac de până acum al acesteia în Rusia și împotriva unor instalații militare cheie folosite în războiul Kremlinului.

Baza aeriană Engels-2 din epoca sovietică, numită după filosoful comunist Friedrich Engels, găzduiește regimentul 121 de aviație de bombardiere grele al Rusiei, care include escadrilele de bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160, ale căror rachete au devastat infrastructura energetică a Ucrainei.

"Bazându-ne pe locația bazei aeriene, avioanele sale au jucat un rol major în recentele bombardamente din Ucraina", a declarat Rob Lee, cercetător principal la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe cu sediul în SUA, pentru The Guardian, despre facilitatea din regiunea Saratov - la 450 de mile est de Ucraina.

Lee a declarat că orice atac ucrainean asupra bazei Engels-2 ar urma să aibă ca scop întreruperea planurilor rusești de a lovi infrastructura ucraineană. "Ucraina avertizează de câteva săptămâni că Rusia se pregătește pentru un nou val de atacuri cu rachete asupra rețelei sale energetice. Acesta ar fi putut fi un atac preventiv", a spus el.

Baza aeriană din Dyagilevo, aflată la mai puțin de 240 de kilometri de Moscova, găzduiește, de asemenea, regimentul 121 de aviație de bombardiere grele ale cărui avioane se crede că au atacat Ucraina.
De asemenea, acesta servește ca bază pentru singurul regiment de avioane cisternă Il-78 din Rusia, o divizie vitală din punct de vedere strategic, responsabilă de realimentarea în aer a aviației militare a țării.

19:13 5.12.2022

Ucraina a distrus mai mult de 60 din 70 din rachetele trase de Rusia într-un atac masiv asupra țării declanșat luni. Anunțul a fost făcut de comandantul forțelor armate aeriene ucrainene. Într-o postare pe canalul de Telegram, acesta a anunțat că ținta atacurilor Rusiei a fost, din nou, infrastructura energetică a Ucrainei.

17:45 5.12.2022

Putin, în vizită la podul care leagă Rusia de Crimeea

Vladimir Putin a traversat cu mașina podul Kerch, care leagă Rusia de peninsula Crimeea, după ce acesta a fost avariat de un camion capcană în octombrie.

Președintele rus a traversat luni podul cu mașina și a vorbit cu muncitorii și cu un înalt oficial guvernamental, relatează Reuters.

Atacul cu bombă, din 8 octombrie, a întrerupt circulația pe una dintre cele două benzi ale podului. Rusia a dat vina pe Ucraina și a răspuns cu un val de lovituri asupra instalațiilor energetice ucrainene și a altor infrastructuri cheie.

16:59 5.12.2022

Doi morți în lovituri de rachete rusești în Ucraina

Rachete rusești s-au prăbușit peste clădiri din regiunea Zaporizhzhia din sudul Ucrainei, distrugând mai multe case și ucigând cel puțin două persoane, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru The Guardian.

Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al biroului prezidențial, nu a oferit alte detalii despre aceste atacuri, potrivit Reuters.

Aceeași sursă precizează că au fost lovite clădiri în suburbiile orașului Zaporizhzhia și că unele rachete rusești au fost doborâte.

Guvernatorul regiunii Kiev a declarat că apărarea antiaeriană funcționează în regiune și le-a spus locuitorilor să rămână în adăposturi.

Un furnizor de energie a declarat că energia electrică a fost întreruptă în regiunea nordică Sumy în urma ultimelor lovituri de rachete.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG