Linkuri accesibilitate

Alarmele aeriene au sunat în mai multe părți ale Ucrainei, oamenii fiind îndemnați să se îndrepte spre adăposturi.
Alarmele aeriene au sunat în mai multe părți ale Ucrainei, oamenii fiind îndemnați să se îndrepte spre adăposturi.

Războiul din Ucraina | Nou raid aerian rusesc cu peste 100 de rachete deasupra Ucrainei. Majoritatea au fost anihilate înainte de țintă

Armata rusă a lansat un nou raid de atacuri, cu peste 100 de rachete în mai multe părți ale Ucrainei. Alarmele au sunat inclusiv la Kiev

Principalele evenimente:

14:51 5.12.2022

Nou raid de atacuri cu rachetă ale Rusiei. Alarmele aeriene au sunat în Kiev și în alte părți ale Ucrainei

Un nou raid de atacuri cu rachete a fost lansat luni de armata rusă, anunță forțele aeriene ucrainene. Alarmele aeriene au sunat în multe părți ale Ucrainei, inclusiv în Kiev, oamenii fiind îndemnați să se îndrepte spre adăposturi, scrie Reuters.

„Rachetele au fost deja lansate”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yuriy Ihnat. Deocamdată nu au fost anunțate victime, iar forțele armate ucrainene încearcă anihilarea acestora. Autoritățile îndeamnă însă locuitorii zonelor unde alarmele au sunat să nu le ignore.

Potrivit The Guardian, ar fi vorba de aproximativ 100 de rachete lansate de trupele ruse.

În mai multe părți ale Ucrainei tocmai s-a revenit, începând de luni, la livrări programate de energie, după întreruperi la scară largă cauzate de multiplele atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii energetice, începute în octombrie, mai notează Reuters.

Noul val de atacuri cu rachete ale trupelor rusești poate reprezenta și un răspuns al Rusiei la plafonarea prețului petrolului impusă de țările din grupul G7, UE și Australia, potrivit agenției de presă.

12:40 5.12.2022

Plafonarea prețului la petrol va destabiliza piețele mondiale, dar nu va afecta finanțarea operațiunilor din Ucraina, spune Kremlinul

Restricțiile care vizează petrolul rusesc, inclusiv cel brut (țiței) vor destabiliza piețele mondiale, dar capacitatea Rusiei de a susține operațiunile din Ucraina nu va fi afectat, a spus luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov spune că măsurile aplicate petrolului rusesc nu vor afecta finanţarea operaţiunilor din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov spune că măsurile aplicate petrolului rusesc nu vor afecta finanţarea operaţiunilor din Ucraina.

Oficialul de la Moscova a spus că Rusia se pregătește să facă față măsurilor impuse. Întrebat dacă plafonarea barilului de petrol rusesc importat sau intermediat - prin transport, asigurări, sau creditare - de țări din G7, UE și Australia - va afecta campania militară a Rusiei din Ucraina, Peskov a spus:

„Rusia și economia rusă au capacitatea să susțină în totalitate necesitățile 'operaţiunilor speciale' din Ucraina”, a spus Dmitri Peskov.

Amintim, de luni 5 decembrie intră în vigoare un embargo al UE cu privire la interzicerea importurilor de petrol brut (ţiţei) pe mare pe teritoriul statelor membre. De anul viitorul emargoul ar urma să se extindă şi asupra unor produse petroliere rafinate, precum combustibilul diesel, notează Le Monde.

Pe de altă parte, statele membre ale grupului G7, UE şi Australia au convenit recent asupra plafonării preţurilor petrolului rusesc la 60 de dolari barilul.

12:16 5.12.2022

Nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, în pregătire la Bruxelles

Un al nouălea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei este pregătit de către reprezentanții Comisiei Europene și ai țărilor membre UE, scrie Politico.

Măsurile ar urma să se îndrepte asupra sectoarelor de tehnologie, finanțe și media, potrivit unor surse diplomatice, menționate de sursa citată.

Negocieri pe marginea noilor măsuri au fost purtate în weekend și un acord ar putea fi atins în scurt timp, mai notează Politico.

11:07 5.12.2022

Blinken: Rusia nu dă semn că e interesată de negocieri diplomatice

Oficialii americani nu văd nici un semn din partea Rusiei că ar fi interesată în mod real de discuții diplomatice pentru încetarea războiului din Ucraina, spune secretarul de stat Antony Blinken.

„Diplomația e întotdeauna importantă, câtă vreme părțile implicate, în acest caz Rusia, chiar sunt interesate de diplomația relevantă. Ceea ce am văzut, cel puțin recent, arată exact contrariul”, a declarat Antony Blinken la postul tv CBS, citat de site-ul central al Europei Libere.

Antony Blinken a fost prezent săptămâna trecută și la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO, de la București.
Antony Blinken a fost prezent săptămâna trecută și la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre NATO, de la București.

Înaltul oficial american a mai spus că președintele rus Vladimir Putin a schimbat tactica, după ce Rusia nu a reușit să se impună pe front.

„Nu a reușit să câștige pe câmpul de luptă și acum își întoarce furia și energia spre civilii ucraineni, vânând infrastructura de energie, încercând să oprească lumina, căldura, electricitatea. Asta este ceea ce întâmplă”, a mai spus Antony Blinken.

Câtă vreme Vladimir Putin nu va demonstra că este în mod real interesat de diplomația cu rezultate relevante, e foarte puțin probabil să se ajungă la negocieri, a mai spus oficialul american, conform surselor citate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG