Atacuri ale armatei ruse în Zaporojie și Krivoi Rog. Asalturile din alte 13 localități au fost respinse
Armata rusă a lansat un atac asupra unei părți a infrastructurii de energie din Zaporojie, în noaptea de duminică spre luni, relatează presa ucraineană.
O întreprindere privată a fost afectată, a relatat Anatolii Kurtiev, reprezentant al Consiliului municipal, citat de The Kiev Independent și de agenția ucraineană de presă Interfax. Nu se cunoaște încă dacă există victime, dar forțele de intervenție sunt prezente la fața locului, a mai declarat oficialul ucrainean.
Un muncitor a murit în urma unui alt atac, cu rachetă, asupra unei fabrici din Krivoi Rog, cel mai populat oraș din centrul Ucrainei, a scris pe contul de Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, citat de The Kiev Independent. Atacuri de artilerie, fără victime, ar fi avut loc și în Nikopol, din aceeași regiune, conform sursei citat.
În ultima zi, armata ucraineană a respins atacuri asupra altor 13 localități din regiunile Lugansk și Donețk, a anunțat Statul Major ucrainean, conform sursei citate. Forțele ruse au lansat atacuri cu rechetă și atacuri aeriene, la care ucrainenii au ripostat cu lovituri în zonele de concentrare a trupelor și a muniției. De asemenea au fost doborâte un elicopter rus de atac și patru drone, potrivit sursei menționate.
Petrolul rusesc, „lovit” din două direcții: plafonarea prețului barilului și intrarea în vigoare a embargoului UE
Limitarea prețului barilului de petrol rusesc la 60 de dolari, agreată recent de grupul G7, țările membre UE și de Australia pune presiune pe Rusia, în încercarea restrângerii fondurilor de care beneficiază Kremlinul pentru finanțarea războiului din Ucraina.
De luni intră în vigoare și embargoul UE cu privire la interzicerea importului de țiței (petrol brut) rusesc transportat pe mare.
Separat, decizia de plafonare a prețului barilului de petrol prevede că Rusia poate vinde petrol către terțe părți, utilizând infrastructură de transport, companii de asigurări sau instituții de credit din țările semnatare ale acordului doar dacă prețul este de maxim 60 de dolari / barilul, notează de The Guardian.
Plafonarea prețului la acest nivel este considerată prea generoasă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, întrucât ar fi peste nivelul mediu la care se vinde barilul de petrol rusesc, de 52 de dolari.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat în weekend că plafonarea prețului, indiferent de nivel, reprezintă o imixtiune în mecanismul pieței libere și că țara sa va vinde petrol doar țărilor care vor achita prețul fixat de piață, chiar dacă asta va presupune reducerea ușoară a producției.
Garanțiile de securitate acordate Rusiei, sugerate de președintele Macron, criticate la Kiev
Reprezentanți ai Ucrainei, dar și ai unor țări baltice, privesc cu rezerve sugestia președintelui Franței, Emmanuel Macron, că Rusia are nevoie de garanții de securitate pentru a reveni la masa negocierilor.
Președintele francez a declarat duminică, la postul tv TF1 că Europa trebuie să își regândească arhitectura de securitate dar și să analizeze ce garanții de securitate poate oferi Rusiei în ziua când aceasta ar reveni la masa negocierilor, transmite Reuters.
Sugestia a stârnit critici din partea reprezentanților Kievului și ai unora dintre țările baltice.
Lumea este cea care nevoie de garanții din partea Rusiei, a subliniat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, în timp ce Oleksiy Danilov, secretarul Ministerului Apărării ucrainean a spus că o Rusie „denuclearizată” și „demilitarizată reprezintă cea mai bună garanție de securitate, notează sursa citată.
David Araghamia, avocat și membru al echipei de negociere din prima parte a războiului - negocierile au fost întrerupte în ultimele luni - a spus că Ucraina poate oferi garanții de securitate Rusiei dacă sunt îndeplinite patru condiții, potrivit Reuters.
„Să părăsească teritoriul țării noastre, să plătească despăgubiri, să pedepsească toți criminalii de război și să renunțe voluntar la armele nucleare”.
Foști miniștri de externe din Finlanda și Lituania și-au exprimat de asemenea rezerve față de oportunitatea acordării de geranții Rusiei, câtă vreme aceasta este statul invadator în Ucraina.
SUA: Ritmul luptelor din Ucraina, încetinit de venirea iernii
SUA: Ritmul luptelor din Ucraina a încetinit
Ritmul luptelor din Ucraina a încetinit și probabil că se va menține la acest nivel și în următoarele luni, pe durata iernii, cred agențiile de informații americane, scrie BBC.
Totuși, nu există nicio dovadă că rezistența din partea forțelor ucrainene ar fi în scădere, a spus directoarea comunității americane de informații, Avril Haines. Ea a spus că ambele părți vor încerca să „reaprovizioneze, să aprovizioneze și să reconstituie” pentru orice contraofensivă din primăvară.