Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Cameră de tortură la Herson unde au fost reținuți și abuzați copii ucraineni. Zelenski cere tribunal de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit miercuri Premiul Saharov acordat de Parlamentul European poporului ucrainean. Zelenski a cerut înființarea unui tribunal de război pentru anchetarea liderilor ruși.

Principalele informații ale zilei:

14:28 14.12.2022

UNICEF: Sănătatea fizică și mintală a copiilor ucraineni este „în pericol”, pe măsură ce războiul se prelungește

Loviturile rusești asupra infrastructurii critice din Ucraina au pus sănătatea fizică și mintală a „aproape fiecărui copil” din țară „într-un risc disperat”, a avertizat miercuri UNICEF.

Pe măsură ce războiul se apropie de pragul celor zece luni, temperaturile continuă să scadă, iar locuitorii rămân fără acces susținut la electricitate, încălzire și apă, cei aproape șapte milioane de copii din Ucraina se confruntă nu numai cu frigul extrem, dar nu pot avea acces la educație și asistență medicală, a declarat UNICEF într-un comunicat.

„Milioane de copii se confruntă cu o iarnă sumbră, ghemuiți în frig și întuneric, fără nicio idee despre cum sau când se poate ajunge la un final”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

„Dincolo de amenințările imediate pe care le aduc condițiile de îngheț, copiii sunt, de asemenea, lipsiți de capacitatea de a învăța sau de a rămâne conectați cu prietenii și familia, având atât sănătatea fizică, cât și cea mintală în pericol disperat.”

Unitățile sanitare avariate ar putea să nu mai fie capabile să furnizeze servicii critice, în timp ce sistemele de apă defectuoase „cresc riscurile deja extrem de ridicate de pneumonie, gripă sezonieră, boli transmise prin apă și Covid-19”, a spus UNICEF.

În plus, „o iarnă sumbră va înrăutăți probabil situația psihosocială a copiilor, care se confruntă deja cu o criză de sănătate mintală care se profilează”, a spus UNICEF, cu aproximativ 1,5 milioane de copii expuși riscului de depresie, anxietate, tulburări de stres post-traumatic și alte stări psihice.

„Iarna aspră, combinată cu pierderea veniturilor și criza energetică și socio-economică declanșată de război sunt devastatoare pentru bunăstarea copiilor și a familiilor”, a spus UNICEF. Acesta a adăugat că situația este „deosebit de acută” pentru cele 6,5 milioane de persoane, inclusiv 1,2 milioane de copii, care sunt în prezent strămutate în Ucraina.

Moscova a declanșat un val de lovituri în ultimele luni care a distrus aproximativ 40% din producția de energie a Ucrainei, „expunând și mai mult familiile la condiții dure de iarnă, impactând mijloacele de trai și crescând probabilitatea unor mișcări suplimentare mari de populație”, a spus UNICEF.

„Regulile războiului sunt clare – copiii și infrastructura civilă esențială pe care se bazează pentru a supraviețui trebuie protejate”, a spus Russell.

14:10 14.12.2022

Forțele ruse au lovit clădirea administrației regionale din orașul Herson

Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că două etaje ale clădirii au fost avariate, dar că nimeni nu a fost rănit.

Rusia bombardează orașul Herson recent eliberat de pe malul opus râului Nipru de când a părăsit orașul și s-a retras de pe malul vestic al râului.

Un videoclip neconfirmat care circulă pe rețelele de socializare a arătat o uriașă coloană de fum ridicându-se din partea de sus a clădirii administrației.

14:06 14.12.2022

Kremlin: Încetarea focului de Crăciun „nu este pe ordinea de zi”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit nicio propunere privind „încetarea focului de Crăciun” în Ucraina, adăugând că subiectul „nu este pe ordinea de zi”, relatează The Guardian.

„Nu, nu au fost primite astfel de oferte de la nimeni. Acest subiect nu este pe ordinea de zi”, le-a spus Peskov reporterilor la briefingul de presă.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut liderilor G7 să susțină o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor Rusiei din Ucraina, începând cu acest Crăciun.
Peskov a insistat la briefing-ul de presă că Kievul trebuie să accepte noile „realități” teritoriale care includ ca „noi subiecte” anexarea Rusiei a patru regiuni ucrainene – anexări pe care majoritatea țărilor ONU le-au condamnat ca fiind ilegale.
El a vorbit, de asemenea, despre rapoartele conform cărora SUA finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina. Peskov a spus că sistemele Patriot vor fi „cu siguranță” o țintă pentru Rusia, dar că nu va comenta informațiile neconfirmate din presă.

13:46 14.12.2022

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele iraniene trimise de Moscova să atace Kievul

Nicio instalație de energie electrică nu a fost avariată miercuri dimineață în urma atacului rusesc cu drone kamikaze asupra Kievului și a regiunii din apropierea capitalei ucrainene, a declarat operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo, potrivit Reuters.

Din octombrie, Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri mari de rachete și atacuri cu drone.

„Datorită muncii strălucite a forțelor de apărare aeriană, instalațiile de infrastructură energetică nu au fost avariate- toate cele 13 drone au fost doborâte", a anunțat Ukrenergo.

„Foarte bine, sunt mândru de voi", a spus Zelenski într-un discurs video, potrivit The Kyiv Independent.

De asemenea, liderul de la Kiev i-a îndemnat pe ucraineni să nu ignore alertele de raid aerian și să se adăpostească.

Miercuri dimineață, Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG