Linkuri accesibilitate

O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)
O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)

Războiul din Ucraina | Jurnalist francez, ucis în timpul evacuării civililor din Sievierodonețk. Nou ambasador al SUA, la Kiev

Rusia atacă intens orașe din estul Ucrainei, unde provoacă distrugeri masive. Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru interzicerea importului de petrol rusesc.

Principalele informații

08:05 30.5.2022

Serghei Lavrov: În Ucraina, Rusia „protejeză limba rusă”

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a reluat într-un interviu pentru furnizorul francez de televiziune TF1 afirmațiile potrivit cărora Kremlinul ar viza în Ucraina protejarea populației de etnie rusă și a limbii ruse, precum și „denazificarea”.

Lavrov a spus că obiectivul principal e „eliberarea” regiunilor Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei, unde Rusia îi susține militar pe separatiști încă din 2014. Kremlinul ar ajuta cele două republici auto-declarate drept independente să își recâștige „integritatea teritorială”.

În aceste regiuni au loc, de altfel, cele mai intense atacuri din ultima perioadă. Potrivit The Guardian, forțele ucrainene rezistau duminică unui asalt rusesc de artilerie grea asupra orașului Severodonețk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în estul regiunii Donbas. Situația ar fi extrem de dificilă în această zonă, spun autoritățile regionale.

Președintele Volodimir Zelesnki a declarat că infrastructura critică din Severodonețk a fost distrusă, precizează Reuters. „Circa 90% din clădiri sunt distruse. Peste două treimi din zonele rezidențiale distruse complet. Rețelele de comunicare nu mai funcționează, a spus președintele Ucrainei.

În interviul de la TF1, Lavrov a dat asigurări că Vladimir Putin nu ar avea probleme de sănătate.

08:07 30.5.2022

UE reia, luni, discuțiile pentru un embargo asupra petrolului rusesc

Liderii europeni nu au reușit să ajungă, duminică, la un acord pentru adoptarea pachetului 6 de sancțiuni împotriva Rusiei. Ungaria continuă să refuze aplicarea unui embargo asupra importurilor de petrol din Rusia.

Negocierile urmează să fie reluate luni după-amiază la Bruxelles.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, citat de Reuters, a exprimat îngrijorări că „unitatea UE începe să se destrame”.

Liderii UE discută variante de compromis, care ar permite Ungariei, Slovaciei și Cehiei să continue importul prin conducta rusească Druzhba, cel puțin deocamdată.

08:41 30.5.2022

Contraofensivă ucraineană în zona Harkov-Nikolaiev

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), o organizație independentă de la Washington, transmite în analiza zilnică a războiului din Ucraina că forțele ucrainene au avut „succes limitat” în contraofensiva din zona Harkov-Nikolaiev, obligând forțele Rusiei să treacă în defensivă.

Contraatacul e menit să oprească încercarea Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul frontului de sud.

ISW precizează că deși operațiuni le ucrainene nu au dus la o recuperarea relevantă de teritoriu, vor reușit cel mai probabil să perturbe operațiunile rusești și să forțeze Rusia să trimită întăriri în regiunea Herson.

08:51 30.5.2022

„Lipsa de disciplină” și pierderile militarilor ruși

Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite în evaluarea de luni dimineață a războiului din Ucraina că Rusia a suferit, „cel mai probabil pierderi masive în rândul militarilor de rang mediu și inferior”.

Pierderile în rândul profesioniștilor din generația tânără a forțelor Rusiei vor duce, cel mai probabil, la amplificarea problemelor de modernizare a strategiilor de comandă și control, iar relatările despre revolte în rândul militarilor, lipsa de experiență și a unei conduceri credibile și eficiente ar urma să afecteze și mai mult moralul militarilor și să accentueze lipsa disciplinei.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG