Linkuri accesibilitate

La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.
La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.

Război în Ucraina | Milioane de oameni fără căldură și electricitate. Kievul se pregătește de ninsoare și temperaturi scăzute

Kievul așteaptă prima ninsoare consistentă din această iarnă cu acces redus la căldură și electricitate. Institutul pentru studiul războiului spune că e de așteptat ca luptele să se intensifice odată cu înghețarea terenului în zona frontului.

16:56 26.11.2022

Ministrul de Externe al Belarusului a murit

Ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit, transmite Reuters, care citează agenția oficială de știri a țării, Belta.

Makei era în funcție de 10 ani și era un susținător al retoricii Kremlinului de justificare a invadării Ucrainei, pentru care Rusia a folosit, de altfel, teritoriul Belarusului. El urma să se întâlnească luni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Vladimir Makei și Serghei Lavrov în iunie 2021, la Moscova.
Vladimir Makei și Serghei Lavrov în iunie 2021, la Moscova.

Vladimir Makei a participat săptămâna aceasta, la Erevan, în Armenia, la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

Înaintea alegerilor prezidențiale și a protestelor masive care le-au urmat în 2020, Makei încuraja îmbunătățirea relațiilor Occidentul și a criticat Kremlinul, precizează Reuters. Imediat după începerea protestelor și-a schimbat atitudinea și a pretins că acestea erau puse la cale de „agenți ai Occidentului”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a scris pe Telegram: „Suntem șocați” și a precizat că vor urma condoleanțe oficiale.

14:51 26.11.2022

Premierii Poloniei și Lituaniei la Kiev. Declarație comună

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și cel al Lituaniei, Ingrida Šimonytė, au semnat, sâmbătă, la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal, o declarație comună, care consemnează acordarea de sprijin pentru Ucraina inclusiv în privința procesului de aderare la uniunea Europeană.

Ingrida Šimonytė a transmis pe Twitter angajamentul pentru a ajuta Ucraina „să își apere libertatea, dar și ordinea internațională bazată pe reguli. Sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue până la victoria acesteia și a noastră”, a spus ea.

„Din nou în capitala europeană a libertății”, a scris pe Twitter premierul Poloniei. „Împreună apărăm securitatea Europei”, a adăugat acesta.

Premierii Belgiei, Poloniei și Lituaniei au participat, sâmbătă, alături de președinta Ungariei, Katalin Novák, la inaugurarea inițiativei „Cereale din Ucraina” menită să favorizeze aprovizionarea cu grâne a țărilor sărace.

Inițiativa de aprovizionare cu cereale a țărilor sărace este lansată la 90 de ani de la începutul Holodomorului, foametea la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 - 1933.

14:37 26.11.2022

Premierul Belgiei anunță, la Kiev, noi ajutoare umanitare și militare

Premierul Belgiei, Alexander de Croo, a ajuns, sâmbătă la Kiev. Este prima vizită a acestuia în capitala Ucrainei de la începutul războiului, precizează The Guardian.

„După bombardamentele puternice din ultimele zile, suntem alături de poporul Ucrainei. Mai mult ca niciodată. Pentru lunile reci de iarnă care urmează, Belgia acordă noi ajutoare umanitare și militare”, a spus acesta.

Alexander de Croo și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat o declarație de susținere a aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

13:22 26.11.2022

130.000 de locuitori din Kiev fără curent electric

Primăria din Kiev a anunțat, sâmbătă dimineață, că rețeaua de apă și-a reluat funcționarea în parametri normali în întreg orașul, dar 130.000 de locuitori nu au încă electricitate.

„Toate serviciile de energie, apă, încălzire și comunicații vor fi restabilite în 24 de ore”, a anunțat municipalitatea capitalei ucrainene, transmite AP.

Potrivit Reuters, autoritățile ucrainene repară treptat avariile de la rețeaua electrică, după reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești ale războiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG