Linkuri accesibilitate

La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.
La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.

Război în Ucraina | Milioane de oameni fără căldură și electricitate. Kievul se pregătește de ninsoare și temperaturi scăzute

Kievul așteaptă prima ninsoare consistentă din această iarnă cu acces redus la căldură și electricitate. Institutul pentru studiul războiului spune că e de așteptat ca luptele să se intensifice odată cu înghețarea terenului în zona frontului.

08:37 26.11.2022

Zelenski: Cea mai mare parte a Ucrainei rămâne afectată de pene de curent

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în mesajul transmis aseară că jumătate din cele 12 milioane de gospodării afectate de bombardamentele de miercuri încă nu aveau, vineri seară, curent electric.

„Majoritatea problemelor sunt în prezent în capitala Ucrainei, precum și în regiunile Kiev, Odesa, Liov, Vinnîțea și Dnipropetrovsk”, a spus Zelenski. El a făcut apel la populație să consume energie cu moderație. „Vă rog, dacă aveți curent electric, nu înseamnă că puteți porni mai multe aparate electrice puternice deodată”, a adăugat președintele Ucrainei.

Potrivit acestuia, în bombardamentele de vineri asupra localității Vîșhorod din regiunea Kiev a fost distrus un bloc de locuințe și mai multe case. Au fost uciși șase oameni și zeci au fost răniți.

Volodimir Zelenski la Vîșhorod, unde o zonă rezidențială a fost distrusă de bombardamentele rusești. 25 noiembrie 2022
Volodimir Zelenski la Vîșhorod, unde o zonă rezidențială a fost distrusă de bombardamentele rusești. 25 noiembrie 2022

Volodimir Zelenski a precizat că i-a mulțumit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru noul ajutor financiar de 2,5 miliarde de euro, iar cei doi au discutat sprijinul pentru sectorul energetic.

Uniunea Europeană va trimite Ucrainei inclusiv 40 de generatoare din rezerva UE aflată în România.

Volodimir Zelenski a precizat că a cerut participanților la simpozionul „The Idea of Europe” din Lituania (la care s-a aflat și președintele României, Klaus Iohannis) să continue să sprijine Ucraina și a mulțumit Poloniei și țărilor baltice pentru decizia lor de a plafona prețul energiei rusești exportate.

Președinții Letoniei, Lituaniei, Poloniei și României au semnat vineri o declarație comună privind securitatea europeană în Estul Europei și susținerea Ucrainei în fața invaziei rusești.

Evenimentele zilei de vineri, AICI.

09:55 26.11.2022

Marea Britanie: Rusia folosește, probabil, rachete din care a eliminat focoasele nucleare

Ministerul britanic al Apărării arată în evaluarea zilnică cu privire la evoluția războiului din Ucraina că este probabil ca Rusia să folosească împotriva unor obiective ucrainene rachete nucleare vechi, cu rază lungă, din care elimină focoasele nucleare. Aceasta ar demonstra că stocurile de rachete cu rază lungă de acțiune ale Moscovei sunt aproape epuizate.

Potrivit Ministerului Apărării de la Londra, imagini obținute din surse deschise arată rămășițele unui astfel de rachete, construite în anii ’80 exclusiv pentru focoase nucleare.

Aceste rachete din care este eliminat focosul nu produc pagube masive, dar pot fi eficiente pentru în a distrage atenția apărării antiaeriene a Ucrainei, precizează informarea de sâmbătă.

12:44 26.11.2022

Holodomor. 90 de ani de la înfometarea ucrainenilor de ocupanții sovietici

Șeful administrației prezidențiale a Ucrainei a declarat, sâmbătă, că Rusia va răspunde pentru foametea din epoca sovietică care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933, transmite The Guardian.

„Rușii vor plăti pentru toate victimele Holodomorului și vor răspunde pentru crimele de astăzi”, a scris Andri Iermak pe Telegram, folosind numele ucrainean pentru tragedie, care se traduce prin „moarte de foame”.

„În urmă cu nouăzeci de ani, Rusia a comis un genocid în masă împotriva poporului ucrainean”, a transmis pe Twitter și Ministerul ucrainean al Apărării.

„Foametea provocată deliberat de Stalin - Holodomorul - a vizat civilii ucraineni, dintre care milioane au murit de foame între 1932-1933. Lumea nu știa atunci ce se întâmplă. Azi, întreaga lume poate vedea teroarea pe care o provoacă Rusia poporului ucrainean”, scrie Ministerul.

Potrivit The Guardian, parlamentarii din Germania pregătesc o rezoluția care să declare Holodomorul drept genocid, o decizie menită să reprezinte un avertisment pentru Moscova înaintea unei ierni dificile pentru ucrainenei.

13:22 26.11.2022

130.000 de locuitori din Kiev fără curent electric

Primăria din Kiev a anunțat, sâmbătă dimineață, că rețeaua de apă și-a reluat funcționarea în parametri normali în întreg orașul, dar 130.000 de locuitori nu au încă electricitate.

„Toate serviciile de energie, apă, încălzire și comunicații vor fi restabilite în 24 de ore”, a anunțat municipalitatea capitalei ucrainene, transmite AP.

Potrivit Reuters, autoritățile ucrainene repară treptat avariile de la rețeaua electrică, după reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare atacuri aeriene rusești ale războiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG