Linkuri accesibilitate

La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.
La Kiev sunt așteptate cu teamă ninsorile și temperaturile sub zero, în timp ce milioane de oameni din regiune sunt încă afectați de pene de curent și nu au căldură. Imagine de la comemorarea Holodomorului, 27 noiembrie, Kiev.

Război în Ucraina | Milioane de oameni fără căldură și electricitate. Kievul se pregătește de ninsoare și temperaturi scăzute

Kievul așteaptă prima ninsoare consistentă din această iarnă cu acces redus la căldură și electricitate. Institutul pentru studiul războiului spune că e de așteptat ca luptele să se intensifice odată cu înghețarea terenului în zona frontului.

08:41 27.11.2022

Ninsoare și temperaturi scăzute la Kiev începând de duminică

Cu doar o parte din avariile la rețeaua electrică reparate, Kievul se pregătește de începutul iernii cu milioane de persoane fără acces optim la încălzire și electricitate, transmite Reuters.

Operatorul Ukrenergo a declarat sâmbătă că producătorii de energie electrică pot acoperi doar trei sferturi din nevoile de consum, restricții și întreruperi de curent fiind în continuare așteptate în întreaga țară.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că există restricții privind utilizarea energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei și în Kiev, pentru „mai mult de 100.000” de clienți în fiecare dintre regiuni. „Dacă consumul crește seara, numărul de avarii poate crește și el”, a spus președintele în mesajul de sâmbătă seară în care a făcut, din nou, apel ca populația care are electricitate să o economisească pe cât posibil.

Sâmbătă seară, la Kiev, la comemorarea a 90 de ani de la începutul Holodomorului. Zăpada s-a așternut de câteva zile la Kiev, însă de duminică sunt așteptate ninsori puternice și temperaturi sub zero °C.
Sâmbătă seară, la Kiev, la comemorarea a 90 de ani de la începutul Holodomorului. Zăpada s-a așternut de câteva zile la Kiev, însă de duminică sunt așteptate ninsori puternice și temperaturi sub zero °C.

Director de operațiuni al furnizorului din Kiev - YASNO, Serghei Kovalenko, a declarat că situația din oraș s-a îmbunătățit, dar a rămas „destul de dificilă”. El a indicat că locuitorii ar urmă să aibă cel puțin patru ore de curent pe zi.

10:46 27.11.2022

Marea Britanie: Forțele ruse au șanse puține de succes în centrul regiunii Donețk

Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite în informarea zilnică cu privire la evoluția războiului din Ucraina că în zona orașelor Pavlivka și Vuhledar din Donețk (estul Ucrainei) au loc lupte intense de două săptămâni fără vreun succes notabil pentru vreuna din cele două părți.

Și Ucraina și Rusia au o prezență militară puternică în zonă, iar militarii infanteriei navale a Rusiei dislocați aici au suferit pierderi semnificative. Rusia consideră zona drept una importantă pentru un viitor asalt înspre nord, menit să captureze partea din Donețk aflată încă sub control ucrainean.

În opinia experților britanici, Rusia are însă puține resurse bine pregătite în zonă pentru a putea înregistra un succes.

10:53 27.11.2022

Locuitorii din orașul eliberat Herson, puternic bombardat, încearcă să îl părăsească

Numeroși locuitori din Herson au încercat să îl părăsească, sâmbătă, după intensificarea bombardamentelor rusești.

Potrivit Associated Press, coloana de autoturisme se întindea pe kilometru la ieșirea din Herson, după ce, la începutul lunii, oamenii sărbătorea sosirea forțelor ucrainene.

În ultimele zile, forțele ruse retrase în afara orașului au lansat bombardamente intense asupra Hersonului.

12:22 27.11.2022

„Grâne din Ucraina”

Inițiativa „Grâne din Ucraina” lansată sâmbătă de președintele Volodimir Zelenski în prezența liderilor Belgiei, Poloniei, Lituaniei și Ungariei își propune să trimită 60 de nave cu alimente în țări sărace din Africa în prima parte a anului viitor.

Lansarea a avut loc în ziua în care Ucraina a comemorat Holodomorul – foametea devastatoare, declarată de mai multe țări drept genocid, la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 – 1933.

„Niciodată nu ar mai trebui utilizată înfometarea ca armă”, a spus președintele Zelenski.

„Ucrainenii au trecut prin genocid. Și astăzi facem tot posibilul și imposibilul pentru a opri noua politică genocidă a Rusiei. O politică nouă, dar similară celei care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea”, a transmis președintele Zelenski.

Potrivit președintelui Ucrainei, la inițiativa „Grâne din Ucraina” urmează să adere peste 20 de țări, inclusiv SUA, dar și Uniunea Europeană ca întreg. Participanții au angajat deja contribuții de circa 150 de milioane de dolari.

Acestea a precizat că în urma reluării exporturilor de cereale din trei porturi de la Marea Neagră cu începere din vară, în urma medierii ONU și a Turciei, Ucraina a trimis aproximativ 12 milioane de tone de alimente pe piața mondială, în 40 de țări. „Din această cantitate, mai mult de două milioane și jumătate de tone sunt destinate țărilor care nu sunt doar lipsite de alimente, ci se și află într-o criză gravă”, a adăugat Zelenski.

„Ca parte a Programului Alimentar al ONU, am ajutat țări în care oamenii sunt înfometați la propriu sau în pragul de foamete. Acestea includ Etiopia și Yemen. Am ajutat și Somalia și Afganistanul. Este doar începutul”, spune președintele Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG