Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Atacuri în nouă regiuni ale Ucrainei. Cel puțin două explozii la Kiev

Două explozii s-au auzut luni, în zori, la Kiev. Mai multe atacuri cu drone au fost respinse de armata ucraineană. Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară trimițând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din Nikolaev.

Cele mai importante evenimente

07:52 19.12.2022

Aproape nouă milioane de ucraineni au din nou curent, anunță președintele Volodimir Zelenski

Specialiștii în energie au repus în funcțiune sistemele de energie care asigură curentul electric pentru aproximativ nouă milioane de locuitori, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seară.

Cu o zi înainte, șeful statului ucrainean anunțase că lucrătorii au restabilit asigurarea curentului electric pentru aproximativ șase milioane de oameni.

Viața grea a oamenilor din Herson după eliberarea de sub ocupația rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Asta după ce vineri forțele ruse au lansat un nou atac masiv asupra infrastructurii de energie din Ucraina. Trupele ruse au lansat atunci 70 de rachete, lăsând mai multe orașe în întuneric și forțând oamenii să suporte temperaturile sub zero grade fără încălzire sau apă curentă.

Până în seara zilei de 17 decembrie, două treimi din casele din Kiev fuseseră reconectate la electricitate și toate au recăpătat accesul la apă, spunea primarul Vitali Klitciko. De asemenea și accesul la căldură a fost în întregime restabilit.

Electricitatea a fost restabilită și în întreaga provincie Harkov, inclusiv în orașul Harkov, a doua metropolă ca mărime a țării.

07:45 19.12.2022

Șeful CIA: Rusia nu este serioasă în privința negocierilor

Directorul CIA, William Burns, a precizat că Rusia nu este „serioasă” în privința negocierilor de a pune capăt războiului din Ucraina.

Comentariile lui William Burns, făcute într-un interviu din 16 decembrie cu PBS, au fost primele sale reacțiii publice de la întâlnirea cu omologul său rus în Turcia, luna trecută.

Întrebat dacă vremea rece de iarnă poate încetini luptele și deschide posibilitatea discuțiilor, Burns a spus că din evaluările de până acum rezultă că „rușii nu sunt serioși în acest moment cu privire la o negociere reală”.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Statele Unite că nu au o „abordare constructivă” față de discuții. Ulterior, spre finalul săptămânii, Rusia a bombardat mai multe orașe ucrainene motivând demersul ca o reacție la alimentarea cu arme de către Vest a Ucrainei.

XS
SM
MD
LG