Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Atacuri în nouă regiuni ale Ucrainei. Cel puțin două explozii la Kiev

Două explozii s-au auzut luni, în zori, la Kiev. Mai multe atacuri cu drone au fost respinse de armata ucraineană. Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară trimițând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din Nikolaev.

Cele mai importante evenimente

07:45 19.12.2022

Șeful CIA: Rusia nu este serioasă în privința negocierilor

Directorul CIA, William Burns, a precizat că Rusia nu este „serioasă” în privința negocierilor de a pune capăt războiului din Ucraina.

Comentariile lui William Burns, făcute într-un interviu din 16 decembrie cu PBS, au fost primele sale reacțiii publice de la întâlnirea cu omologul său rus în Turcia, luna trecută.

Întrebat dacă vremea rece de iarnă poate încetini luptele și deschide posibilitatea discuțiilor, Burns a spus că din evaluările de până acum rezultă că „rușii nu sunt serioși în acest moment cu privire la o negociere reală”.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Statele Unite că nu au o „abordare constructivă” față de discuții. Ulterior, spre finalul săptămânii, Rusia a bombardat mai multe orașe ucrainene motivând demersul ca o reacție la alimentarea cu arme de către Vest a Ucrainei.

07:52 19.12.2022

Aproape nouă milioane de ucraineni au din nou curent, anunță președintele Volodimir Zelenski

Specialiștii în energie au repus în funcțiune sistemele de energie care asigură curentul electric pentru aproximativ nouă milioane de locuitori, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de duminică seară.

Cu o zi înainte, șeful statului ucrainean anunțase că lucrătorii au restabilit asigurarea curentului electric pentru aproximativ șase milioane de oameni.

Viața grea a oamenilor din Herson după eliberarea de sub ocupația rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00

Asta după ce vineri forțele ruse au lansat un nou atac masiv asupra infrastructurii de energie din Ucraina. Trupele ruse au lansat atunci 70 de rachete, lăsând mai multe orașe în întuneric și forțând oamenii să suporte temperaturile sub zero grade fără încălzire sau apă curentă.

Până în seara zilei de 17 decembrie, două treimi din casele din Kiev fuseseră reconectate la electricitate și toate au recăpătat accesul la apă, spunea primarul Vitali Klitciko. De asemenea și accesul la căldură a fost în întregime restabilit.

Electricitatea a fost restabilită și în întreaga provincie Harkov, inclusiv în orașul Harkov, a doua metropolă ca mărime a țării.

08:01 19.12.2022

Atacuri cu drone și cel puțin două explozii, la Kiev

Două explozii ar fi fost consemnate în zorii zilei de luni, în capitala Ucrainei, Kiev, care ar fi ținta unui atac cu drone, potrivit autorităților ucrainene.

Locuitorii Kievului au fost alertați în numeroasă rânduri să se retragă în adăposturi, în ultimele luni.
Locuitorii Kievului au fost alertați în numeroasă rânduri să se retragă în adăposturi, în ultimele luni.

Exploziile ar fi fost raportate de mai multe surse din presa regională, dar au fost confirmate și de primarul regiunii, Vitalyi Klitschko.

De asemenea, forțele armate ucrainene au transmis că orașul s-ar afla sub un asalt al armatei ruseștie, cu drone iraniene. Nouă dintre aceste ar fi fost doborâte.

Două persoane ar fi fost rănite în urma atacului cu drone, potrivit unui anunț al guvernatorului regiunii Oleksiy Kuleba de pe rețeaua de socializare Telegram, citate de presa internațională.

Acesta a mi spus că au fost afectate atât rețeaua de alimentare cu energie cât și unele locuințe.

09:02 19.12.2022

Marea Britanie pregătește un ajutor masiv de artilerie pentru Ucraina

Marea Britanie pregătește un ajutor masiv, de echipamente de artilerie destinate forțelor de artilerie ucrainene, pentru 2023. Valoarea ajutorului va fi de peste 300 de milioane de euro și va intra în vigoare anul viitor, potrivit unui anunț al biroului premierului Rishi Sunak, conform Agenției Germane de Presă (DPA), citată de The Guardian.

Președintele Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak, studiind echipamente militare distruse în timpul războiului din Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak, studiind echipamente militare distruse în timpul războiului din Ucraina.

Anunțul vine în prefața unei întâlniri cu liderii țărilor baltice care va avea loc în Letonia. Ajutorul militar va consta în sute de mii de seturi de muniție de artilerie, critice pentru forțele ucrainene, urmând să fie livrat pe parcursul anului viitor.

În cadrul întâlnirii, la care vor participa reprezentanți din Danemarc, Finalanda, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda și Olanda, premierul britanic urmează să lanseze și un apel pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și cooperare internațională între țările prezente. La eveniment va adresa un discurs, online și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG