Linkuri accesibilitate

Contraofensiva Ucrainei, limitată de livrarea cu întârziere a armamentului occidental


Întârzierile occidentale în furnizarea ajutorului militar necesar au accentuat impasul în care se află Ucraina.
Întârzierile occidentale în furnizarea ajutorului militar necesar au accentuat impasul în care se află Ucraina.

Livrarea cu întârziere a armamentului și a sistemelor cu rază lungă de acțiune, a sistemelor avansate de apărare aeriană și a tancurilor a limitat capacitatea Ucrainei de a profita de oportunitatea contraofensivei oferită de eșecurile militare rusești, spune un thinktank cu sediul la Washington.

Întârzierile occidentale în furnizarea ajutorului militar necesar au accentuat impasul în care se află Ucraina și i-au diminuat capacitatea de a recâștiga porțiuni semnificative de teritoriu, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților Ucrainei să accelereze furnizarea de noi arme pentru a-și ajuta forțele să depășească invazia Rusiei.

Preşedintele ucrainean a spus în discursul său de duminică seara că timpul ar trebui folosit ca armă în avantajul Ucrainei.

„Viteza de aprovizionare a fost și va fi unul dintre factorii cheie în acest război.
Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forțele (...). Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm furnizarea și deschiderea de noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina.”

Zelenski a remarcat, de asemenea, „rezultatele semnificative ale apărării” în sprijinul ajutorului militar în ultima săptămână din partea Statelor Unite, Germania, Polonia, Canada, Belgia, Norvegia și Italia.

„Trebuie să facem ca săptămâna viitoare să nu fie mai puțin puternică pentru apărarea noastră”, a adăugat el.

Abordând situația de pe câmpul de luptă, Zelenski a descris situația ca fiind „foarte dură”.

„Bahmut, Vuhledar și alte zone din regiunea Donețk sunt sub atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a sparge apărarea noastră”, a spus el.

„Inamicul menține o intensitate ridicată a atacurilor”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG