Niciun eveniment al Federației Internaționale de Tenis nu va avea loc în Belarus în 2022
Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat luni că organizația nu va organiza niciun eveniment în Belarus anul acesta „din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.
Anunțul vine în urma deciziei de vineri a organismului de conducere a tenisului de a anula pe termen nelimitat toate evenimentele din Rusia.
ITF a amânat, de asemenea, evenimentul World Tennis Tour M15 care urma să aibă loc în Ucraina în aprilie „pe fondul preocupărilor sporite de securitate”.
Shell va renunța la parteneriatele cu Gazprom și va înceta implicarea în conducta Nord Stream 2
Shell a anunțat luni că intenționează să renunțe la parteneriatele sale cu gigantul energetic de stat rus Gazprom, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Potrivit unui comunicat, Shell intenționează să renunțe la asocierile sale în comun cu Gazprom și entități aferente, inclusiv participația sa de 27,5% în instalația de gaze naturale lichefiate Sakhalin-II, participația de 50% în Salym Petroleum Development și compania energetică Gydan. De asemenea, compania își va înceta implicarea în proiectul conductei Nord Stream 2 , se mai arată în comunicat.
„Suntem șocați de pierderea de vieți omenești în Ucraina, pe care o deplângem, rezultată dintr-un act de agresiune militară fără sens, care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul executiv al Shell, Ben van Beurden.
„Decizia noastră de a părăsi (parteneriatul) este una pe care o luăm cu convingere”, a spus el adăugând că „Nu putem – și nu vom rămâne – pe loc. Accentul nostru imediat este siguranța oamenilor noștri din Ucraina și sprijinirea oamenilor noștri din Rusia. În discuții cu guvernele din întreaga lume, vom analiza și implicațiile detaliate de afaceri, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie pentru Europa și alte piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante.”
La sfârșitul anului 2021, Shell avea în jur de 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia, potrivit companiei.
„Ne așteptăm ca decizia de a începe procesul de ieșire a asociațiilor în participațiune cu Gazprom și entitățile afiliate va avea un impact asupra valorii contabile a activelor Shell din Rusia și va duce la deprecieri”, a spus Shell în declarație.
Elveția se alătură sancțiunilor UE împotriva Rusiei
Elveția va adopta aceleași sancțiuni deja impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, liderilor și oligarhilor săi din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat președintele elvețian Ignazio Cassis.
„Acesta este un pas mare pentru Elveția”, a spus Cassis în timp ce a anunțat decizia, care îi va priva pe oligarhi de acces la unul dintre locurile lor preferate pentru a-și depune banii.
El a declarat într-o conferință de presă că invazia Rusiei este intolerabilă din motive morale și politice.
Națiunea tradițional neutră a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a se alătura Uniunii Europene în presiunile puse asupra Rusiei.
Decizia a venit la două zile după ce aproximativ 20.000 de manifestanți au mărșăluit în Elveția, în solidaritate semn de solidaritate cu poporul ucrainean, bombardat de Rusia din ordinul lui Vladimir Putin.
FIFA și UEFA au exclus echipele de club din Rusia, dar și echipa națională din toate competițiile
FIFA și UEFA au decis luni ca toate echipele rusești, fie echipe reprezentative naționale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea la ambele tipuri de competiții.
Deciziile au fost adoptate luni de Biroul Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA, cele mai înalte organe de decizie ale ambelor instituții.
„Fotbalul este pe deplin unit aici și în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina. Ambii președinți speră că situația din Ucraina se va îmbunătăți semnificativ și rapid, astfel încât fotbalul să poată fi din nou un vector de unitate și pace între oameni”, transmit FIFA și UEFA într-un comunicat dat publicității luni.
Desfășurarea în România a câteva sute de militari francezi, grăbită de Paris
Franța a decis accelerarea desfășurării în România a unor unităţi militare franceze, aparținând batalionului considerat a fi vârful de lance (« spearhead ») al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari.
Elementele precursoare au sosit de sâmbătă, 26 februrie, şi sunt consolidate începând de luni, 28 februarie 2022, transmite Ambasada Franței în România.
„Primii militari din detașamentul cu care contribuie Franța la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. În zilele următoare, alți militari și mijloace tehnice parte a Forței de Răspuns a NATO vor sosi, în România. Este pentru prima dată când Alianța activează aceste forțe de reacție rapidă, cu rol de descurajare și apărare a Flancului Estic al NATO”, a scris ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, pe pagina sa de Facebook.