Linkuri accesibilitate

Mandat de arestare în lipsă emis de Rusia pentru câștigătoarea Eurovision Ucraina


Jamala a câștigat Eurovisionul de anul trecut cu o baladă despre dramatica deportare a tătarilor sub ocupația sovietică.
Jamala a câștigat Eurovisionul de anul trecut cu o baladă despre dramatica deportare a tătarilor sub ocupația sovietică.

Procuratura din Moscova a anunțat emiterea unui mandat de arestare pe numele câștigătoarei concursului Eurovison din 2016, Jamala, o tânără artistă de origine tătară, din Crimeea ocupată, sub acuzația că a distribuit informații „false” despre forțele armate ale Rusiei.

La începutul acestei luni, Ministerul de Interne al Rusiei a adăugat-o pe lista urmăriților pe care Moscova a deschis-o pe numele tuturor celor care „denigrează” forțele armate rusești, care spun că „operațiunea specială”, cum numește Rusia invazia, este război.

Numele real al artistei este Susana Jamaladinova.

În 2016, Jamala a câștigat Eurovisionul cu o baladă despre deportarea brutală a tătarilor făcută în 1944 de Rusia sovietică din Crimeea până în Asia Centrală, scrie serviciul rus al Europei Libere.

Procuratura rusă spune că Jamala este acuzată de „diseminarea publică a unor informații false în mod deliberat care conțin date despre utilizarea Forțelor Armate ale Federației Ruse, motivate de ură națională”. Ce informații a difuzat Jamala și când nu a fost specificat.

Cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev, pe 29 noiembrie 2022
Cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev, pe 29 noiembrie 2022

Jamala (numele real Susana Jamaladinova) este o cântăreață și actriță de origine tătară din Crimeea, Artista Poporului din Ucraina.

A absolvit Academia Națională de Muzică din Ucraina. În 2016, Jamala a reprezentat Ucraina la Eurovision și a câștigat concursul organizat la Stockholm cu cântecul „1944” despre deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea.

În 2023, Jamala a înregistrat albumul „Crimeea”, în care a adunat cântece vechi ale poporului ei.

Cântăreața s-a exprimat în repetate rânduri împotriva anexării Crimeei de către Rusia și împotriva agresiunii armate a Rusiei în Ucraina.

În aprilie 2022, ea a fost inclusă de Ministerul rus de Externe pe lista artiștilor ucraineni a căror intrare în Rusia este interzisă timp de 50 de ani.

XS
SM
MD
LG