Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză Organizația pentru Drepturile Omului de „lipsă de coloană” și de „imoralitate absolută”


Un container de muniție cu dispersie gol, blocat în pământ în apropierea blocurilor de locuințe din Ienakieve, din sud-estul Ucrainei.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat raportul Organizației pentru Drepturile Omului (HRW), care cere Rusiei și Ucrainei să nu mai folosească bombe cu dispersie și acuză HRW de „neputință, lipsă de coloană și imoralitate absolută”.

Podoliak a scris pe Twitter despre „campania de lobby agresivă” a HRW menită să perturbe furnizarea de arme către Ucraina. „Este asta o gluma? Este o farsă?”, a scris el pe Twitter.

Știrea inițială

Organizația pentru Drepturile Omului a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să nu mai folosească muniții cu dispersie și a cerut SUA să nu le furnizeze.

SUA intenționează să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie, care sunt interzise în peste 120 de țări, pentru că pot ucide fără să cruțe pe nimeni pe o arie foarte mare.

Armele, care au fost folosite pentru prima dată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lansează de obicei un număr mare de bombe mai mici și sunt renumite pentru uciderea civililor.

Un raport publicat joi de Human Rights Watch afirmă că „forțele ucrainene au folosit muniții cu dispersie care au cauzat morți și răni grave civililor”, de exemplu, în atacurile cu rachete asupra zonelor controlate de ruși din și în jurul orașului Izium din estul Ucrainei, în timp ce rușii forțele au „folosit pe scară largă munițiile cu dispersie, cauzând multe morți de civili și răni grave”.

„Munițiile cu dispersie folosite de Rusia și Ucraina ucid civili acum și vor continua să o facă mulți ani”, a declarat Mary Wareham, director interimar la Human Rights Watch. „Ambele părți ar trebui să înceteze imediat să le folosească și să nu încerce să obțină mai multe dintre aceste arme nediscriminatorii.”

Ucraina i-a îndemnat recent pe membrii Congresului să preseze administrația președintelui Joe Biden să aprobe trimiterea de muniții convenționale îmbunătățite cu dublu scop.

Transferul acestor arme ar cauza inevitabil suferințe pe termen lung pentru civili și ar submina oprobiul internațional față de utilizarea lor, a spus Human Rights Watch.

Președintele Volodimir Zelenski a insistat și pentru noi avioane de luptă occidentale, inclusiv F-16, utile în contraofensiva declanșată recent.

„F-16 sau orice alt echipament de care avem nevoie ne va oferi o oportunitate de a ne mișca mai repede, de a salva mai multe vieți, de a ne menține pentru o perioadă mai lungă de timp”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu acordat joi ABC News.

Membrii NATO, Danemarca și Țările de Jos, conduc eforturile unei coaliții internaționale de a instrui piloți și personal de sprijin, de a întreține aeronavele și, în cele din urmă, de a furniza F-16 Ucrainei, relatează Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG