Linkuri accesibilitate

Zelenski: E timpul ca NATO să invite Ucraina în alianță. Stoltenberg: Locul Ucrainei este în NATO


Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă comună, susținută la Kiev cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, că summitul NATO de la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric” și că a fost invitat să participe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că NATO ar trebui să invite Ucraina să devină membră a alianței și să îi dea un termen pentru aderare la conferința din vara acestui an.

Declarația a fost făcută în timpul vizitei neanunțate a secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, la Kiev, prima de acest fel de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie trecut.

Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă comună, susținută la Kiev cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, că summitul NATO de la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric” și că a fost invitat să participe.

Președintele ucrainean a spus că este timpul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru.

„Sunt recunoscător pentru invitația de a vizita summitul, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare”, a spus el reporterilor, potrivit Reuters.

„Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a spus Zelenski.

Ucraina, care și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, a făcut o cerere de aderare rapidă la NATO în septembrie anul trecut, după ce Kremlinul a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parțial în urma invaziei din totale care a început pe 24 februarie 2022.

„Interpretăm această vizită a secretarului general, prima din războiul pe scară largă, ca un semn că alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina, capitolul deciziei ambițioase”, a spus Zelenski.

El a spus că Ucraina dorește, de asemenea, garanții de securitate pe parcursul aderării la NATO. Zelenski a spus că l-a îndemnat pe Stoltenberg să-i preseze pe unii membri NATO care întârzie să-i furnizeze Ucrainei armament greu.

„Întârzierea acestor decizii înseamnă timp pierdut pentru pace și vieți pierdute ale războinicilor noștri care nu au primit instrumentele de apărare necesare în cantitățile necesare”, a spus Zelenski.

El a spus că a discutat cu șeful NATO despre întâlnirea de vineri, de la Rammstein, din Germania, despre cum ar putea Ucraina să obțină mai mult ajutor.

Zelenski a spus că vede vizita lui Stoltenberg ca semn al deschiderii NATO către „un nou capitol ambițios” pentru Ucraina și alianță.

Viitorul Ucrainei se află în NATO , a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg.

„Să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euroatlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Iar, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg în conferința de presă comună cu Volodimir Zelenski.

El a promis sprijin militar continuu pentru Ucraina, spunând că, până acum, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit ajutor militar de 65 de miliarde de euro (71,31 de miliarde de dolari).

„NATO vă este alături astăzi, mâine și atâta timp cât este nevoie”, a declarat Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Zelenski la summitul NATO de la Vilnius, în iulie.

Moscova a spus joi că unul din obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este împiedicarea aderării ţării la NATO.

„În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG