Linkuri accesibilitate

Rusia forțează realegerea sa în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului


 Analiștii spun că acesta va fi un test crucial pentru eforturile occidentale de a menține Moscova izolată diplomatic după ce a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.
Analiștii spun că acesta va fi un test crucial pentru eforturile occidentale de a menține Moscova izolată diplomatic după ce a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.

Rusia face demersuri pentru a fi realeasă săptămâna viitoare în cel mai înalt organism al ONU pentru drepturile omului, din care a fost exclusă în urmă cu un an.

Analiștii spun că acesta va fi un test crucial pentru eforturile occidentale de a menține Moscova izolată diplomatic după ce a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022, relatează Reuters.

Unii diplomați cred că Rusia chiar are șanse de a fi reprimită în Consiliul pentru Drepturile Omului ONU în votul secret de marți, la 18 luni după ce a fost înlăturată printr-o acțiune condusă de SUA.

„Cred că există oboseală legat de războiul din Ucraina. Și în al doilea rând, mulți oameni nu doresc ca organismele ONU să fie dominate de vocile occidentale, ca să nu mai vorbim de atitudinile dominatoare”, a declarat un înalt diplomat asiatic pentru Reuters.

Criticii Rusiei spun că realegerea sa în timp ce încă este dezlănțuită în războiul început în urmă cu aproape 20 de luni prin invadarea Ucrainei, ar distruge însăși credibilitatea Consiliului de la Geneva, văzut ca unul dintre cele mai eficiente organisme ale ONU.

Membrii consiliului pentru drepturile omului sunt aleși de adunarea generală a 193 de națiuni din New York pentru mandate de trei ani.

Rezoluția din martie 2006 care a înființat consiliul pentru drepturile omului spune că adunarea poate suspenda drepturile de membru al unei țări „care comite încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG