Linkuri accesibilitate

ONU cere Moscovei să înceteze torturarea civililor ucraineni și a prizonierilor de război


Raportorul special al ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards, a declarat că presupusele victime sunt atât civili cât și prizonieri de război.

Un grup de experți ONU au au scris joi Moscovei și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea torturii de către forțele militare ruse asupra civililor ucraineni și a prizonierilor de război.

Experții ONU au spus că tortura include șocuri electrice, execuții cu capul acoperit și simulate, pentru a extrage informații, pentru a forța mărturisiri sau ca răspuns la presupusul sprijin pe care aceștia îl acordă forțelor ucrainene, relatează Reuters.

Raportorul special al ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards , a declarat că presupusele victime includ civili și prizonieri de război.

Ea a spus că a scris la Moscova despre asta.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Rusiei la Geneva nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii făcute de Reuters.

Moscova a negat anterior torturarea sau maltratarea prizonierilor de război și spune că nu vizează în mod deliberat civilii din Ucraina.

În timp ce acuzațiile de tortură au fost formulate anterior împotriva ambelor părți în conflictul de 15 luni, echipa de experți independenți ONU a spus că metodele forțelor ruse pot fi „aprobate de stat”.

Consecvența și metodele presupusei torturi sugerau „un nivel de coordonare, planificare și organizare, precum și autorizarea directă, politica deliberată sau toleranța oficială din partea autorităților superioare”, spune Edwards.

„Supunerea la ordinul unui superior sau a unei directive politice nu poate fi invocată ca justificare pentru tortură, iar orice persoană implicată ar trebui să fie investigată și urmărită cu promptitudine de autorități independente”, a spus ea.

În sistemul ONU, un guvern are 60 de zile pentru a da un răspuns oficial.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG